Evropa

Tunis ranije tražio izručenje ubice iz Brisela, kako je došlo do propusta u belgijskim organima?

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2023

-

18:11

Tunis ranije tražio izručenje ubice iz Brisela, kako je došlo do propusta u belgijskim organima?
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti Tunisa tražile su prošle godine izručenje Tunišanina, koji je 16. oktobra u Briselu ubio dvojicu Šveđana jer je 2011. godine pobegao iz zatvora, ali je belgijsko pravosuđe napravilo propust, piše danas francuski list "Figaro".

Tunišanin Abdesalem Lasued je 2011. godine pobegao iz zatvora u kojem je služio 26-ogodišnju kaznu, saopštila je danas kancelarija javnog tužioca belgijske prestonice.

Zahtev za ekstradiciju koji su belgijske vlasti primile u avgustu 2022. godine nije obradio nadležni sudija briselskog javnog tužilaštva kome je prosleđen dve nedelje kasnije, što je "monumentalna greška" koja je u petak uveče dovela do ostavke ministra pravde Vinsenta Van Kvikenborna.

Šef briselskog javnog tužilaštva u Briselu Tim de Volf novinarima je rekao da je "ozbiljan nedostatak osoblja u kancelariji javnog tužilaštva u Briselu odigrao ulogu u svemu ovome", ali da "to nije opravdanje".

On je priznao da je dokument nakon što je primljen bez sumnje zaboravljen među ostalim sudskim predmetima u fioci.

"Niko od kolega koji su bili uključeni u ovaj predmet ne seća se šta se dogodilo konkretno sa ovim spisom pre godinu dana. Nema tragova daljnje obrade", istakao je De Volf.

Počinilac napada Abdesalem Lasued, osuđen je na više od 26 godina zatvora u Tunisu 2005. godine , ali je odande pobegao u januaru 2011. godine. 

Tužilaštvo je navelo da su tuniške vlasti to "prijavile 1. januara 2022. putem Interpola", ali da se tada u dokumentu spominjao samo zahtev za njegovo izručenje "zbog bega iz zatvora", što nije prekršaj prema belgijskom zakonu.

Ministarka unutrašnjih poslova Anelis Verlinden je sinoć objasnila da zbog nedostatka detalja u prvom "crvenom obaveštenju" Interpola slučaj nije mogao odmah da dobije pravni tretman.

Prema pisanju nekoliko belgijskih listova, Lasued je proglašen krivim za nekoliko pokušaja ubistava. 

Napad čija su meta u ponedeljak uveče bili švedski fudbalski navijači ponovo je pokrenuo debatu o sredstvima belgijskih snaga bezbednosti i praćenju radikalizovanih pojedinaca, posebno od strane imigracionih službi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa