Evropa

"Ovo je istorijska greška sa dramatičnim posledicama": Ministar pravde Belgije podneo ostavku posle terorističkog napada

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2023

-

09:49

"Ovo je istorijska greška sa dramatičnim posledicama": Ministar pravde Belgije podneo ostavku posle terorističkog napada
"Ovo je istorijska greška sa dramatičnim posledicama": Ministar pravde Belgije podneo ostavku posle terorističkog napada - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar pravde Belgije Vensan van Kvikenborn podneo je u petak uveče ostavku na konferenciji za novinare na kojoj je prisustvovao i glavni briselski tužilac Johan Demil.

Njegova ostavka dolazi nakon informacije dobijene u petak ujutro, a tiče se teroriste koji je ubio dve osobe u ponedeljak u Briselu, navodi "Brisels tajms".

Tunis je 15. avgusta 2022. godine zatražio isporučenje Abdesalema Lasuda. Belgijsko Ministarstvo pravde prosledilo je zahtev 1. septembra prošle godine javnom tužilaštvu Brisela, ali slučaj nije procesuiran: nadležni sudija nije postupio po zahtevu za ekstradiciju.

"Ovo je pojedinačna, istorijska i neprihvatljiva greška sa dramatičnim posledicama", rekao je ministar Van Kvikenborn i dodao da preuzima političku odgovornost tako što će podneti ostavku.

Tanjug AP/Sylvain Plazy

 

"Nezavisnost sudije je temelj naše vladavine prava. Uvek sam branio taj princip i nastaviću. Kao ministar pravde, ne mogu nikako da utičem na odluke sudije. Iako je ovo bila odluka nezavisnog sudije, želim da preuzmem političku odgovornost za neprihvatljivu grešku. Iskreno se izvinjavam u ime Ministarstva pravde žrtvama i njihovim porodicama. Takođe se izvinjavam, u ime ministarstva, i švedskom narodu, ali i našim belgijskim sunarodnicima", poručio je bivši ministar.

Briselski tužilac Demil govorio je o "nesrećnom spletu okolnosti".Van Kvinekborn dodao je da je dojava od strane policijske službe o potencijalnoj radikalizaciji već istražena "kao i različite izjave sadržane u policijskoj bazi podataka u vezi sa pretnjama smrću osobi u prihvatnom centru za tražioce azila i naknadni izveštaj".

Tanjug AP/Nicolas Landemard

 

Napad u ponedeljak dogodio se uoči fudbalske utakmice između Belgije i Švedske. Počinioca terora, koji je na video snimku rekao da je njegov čin islamistički, ubila je policija u utorak ujutro.

Nekoliko medija prenelo je u petak da je terorista bio osuđen na 26 godina u Tunisu, a ta informacija potvrđena je novinskoj agenciji Belga. U rodnoj zemlji osuđen je 2005. godine za pokušaj ubistva i još neka dela, ali je pobegao iz zatvora 2011. godine i putovao po Evropi, završivši u Belgiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa