Evropa

Više od 200.000 dece bilo je žrtva seksualnog zlostavljanja sveštenika katoličke crkve u Španiji

Komentari

Autor: Fonet

28/10/2023

-

23:20

Više od 200.000 dece bilo je žrtva seksualnog zlostavljanja sveštenika katoličke crkve u Španiji
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više od 200.000 dece bilo je žrtva seksualnog zlostavljanja sveštenika španske katoličke crkve, rezultati su nezavisne komisije koju je je organizovao ombudsman na zahtev Kongresa, prenosi BBC.

Ombudsman Anhel Gabilondo krititovao je crkvu zbog pokušaja da sakrije ili demantuje navode o zlostavljanju, ukazujući da se sve to događalo upravo zbog ćutanja tokom godina.

Izveštaj na 700 strana, po nalogu Kongresa od prošle godine, pokazuje rezultate istraživanja koje je komisija sprovela anketirajući 800.000 ljudi.

Rezultati pokazuju da 0,6 odsto odrasle populacije u zemlji od oko 39 miliona stanovnika navodi da su trpeli seksualno nasilje sveštenstva dok su bili deca.

Taj procenat raste na 1,13 odsto, odnosno na više od 400.000 ljudi, ako se uključe i osobe koje su radile u institucijama koje je nadgledala Crkva.

Gabilondo dodaje da te brojeve ipak treba uzimati sa oprezom.

Izveštaj uključuje izjave više od 487 osoba koje su pretpele seksualno zlostavljanje, a Gabilondo dodaje da je bilo ljudi koji su zbog toga izvršili samoubistvo i onih koji nikada nisu mogli da se vrate normalnom životu.

Ombudsman je predložio formiranje državnog fonda koji bi žrtvama obezbedio neku vrstu kompenzacije.

Gabilondo je istakao da je Crkva donekle sarađivala sa komisijom i naveo da je bilo nezainteresovanosti, pa čak i neprijateljstva pojedinih biskupa u nekim eparhijama.

Premijer Španije Pedro Sančez poručio je da su nalazi komisije ugaoni kamen demokratije.

Sada smo bolja zemlja, jer realnost o kojoj je svako znao mnogo godina, a niko nije govorio, konačno je obelodanjena, rekao je Sančez.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa