Evropa

Muškarcu na Islandu odbijen transport avionom hitne pomoći zbog viška kilograma

Komentari

Autor: Tanjug

30/10/2023

-

20:29

Muškarcu na Islandu odbijen transport avionom hitne pomoći zbog viška kilograma
Muškarcu na Islandu odbijen transport avionom hitne pomoći zbog viška kilograma - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Starijem Islanđaninu (80), koji je trebalo da bude prevezen avionom hitne pomoći iz Vopnafjordura u Rejkjavik nakon moždanog udara nije dozvoljeno da se ukrca u letelicu zbog viška kilograma. 

Kako prenosi radio RUV, muškarac se srušio u svojoj kući, a lekar u Vopnafjorđuru rekao je njegovoj porodici da će biti prebačen u bolnicu u prestonici.

Međutim, nešto kasnije im je saopšteno da je maksimalna dozvoljena težina pacijenata 135 kilograma, dok pacijent ima oko 150 kilograma, zbog čega nije mogao biti prevezen medicinskim avionom kompanije "Miflug" i morao je da čeka na helikopter obalske straže iz Rejkjavika.

Lejfur Halgrimson, menadžer "Mifluga" potvrdio je da je zbog uputstva proizvođača medicinske opreme kompanija i ranije morala da odbije transport pacijenata zbog prekomerne težine. 

"Nije uobičajeno, ali postaje sve češće. Kada proizvođač postavi takvo ograničenje, moramo ga ispoštovati", naveo je on. 

Prema njegovim rečima, "Miflug" poseduje avion i upravlja njime, ali Ministarstvo zdravlja je ono koje poseduje opremu u avionu, preneo je Islandski radio. 

"Ovo je nešto čime treba da se pozabave zdravstveni organi. Da li zdravstveni organi žele da uvedu promene u sistem kako bi se teže osobe mogle prevoziti vazdušnim sanitetskim vozilom?", upitao je Halgrimson.

Komentari (0)

Evropa