Evropa

Istraživanje britanskih studenata: Upozorenja na hrani, kao na cigaretama, mogu da smanje potrošnju mesa

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2023

-

09:54

Istraživanje britanskih studenata: Upozorenja na hrani, kao na cigaretama, mogu da smanje potrošnju mesa
Istraživanje britanskih studenata: Upozorenja na hrani, kao na cigaretama, mogu da smanje potrošnju mesa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Označavanje prehrambenih proizvoda, slično strogim upozorenjima na cigaretama, koja upućuju na potencijalno smrtonosne rizike po zdravlje, moglo bi da pomogne ljudima da donose mudrije odluke, ne samo o svom zdravlju, već i o zdravlju planete, sugeriše nova studija.

Istraživanje koje su sproveli studenti sa Univerziteta Daram u Velikoj Britaniji, pokazalo je da oznake upozorenja koje uključuju grafičku ilustraciju, slične onima koje upozoravaju na impotenciju, bolest srca ili rak pluća na paketićima cigareta, mogu da smanje izbor obroka koji sadrže meso za 7 do 10 odsto, prenosi Gardijan

To je promena koja bi mogla imati konkretan, materijalni uticaj na budućnost planete, navodi britanski list. Prema nedavnoj anketi instituta JuGov, 72 odsto stanovništva Velike Britanije se izjasnilo da jede meso.

Komitet za klimatske promene (C C C), koji savetuje britansku vladu o njenim neto nultim ciljevima, preporučio je da Velika Britanija treba da smanji potrošnju mesa za 20 odsto do 2030. i 50 odsto do 2050. godine, kako bi ih ispunila.

Istraživači veruju da bi njihova otkrića mogla da pomognu u podsticanju promena u gastronomskim izborima, koji bi na kraju mogli imati koristi za životnu sredinu. 

"Dostizanje neto nule je prioritet za državu i planetu. Pošto se pokazalo da oznake upozorenja smanjuju pušenje, kao i konzumaciju slatkih pića i alkohola, korišćenje oznake upozorenja na proizvodima koji sadrže meso moglo bi nam pomoći da to postignemo, ako se uvedu kao politika države", saopštio je Džek Hjuz, doktorand koji je vodio studiju u Daramu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa