Evropa

Nemačka vlada odobrila zakon koji tražiocima azila omogućava da ranije počnu da rade

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2023

-

22:44

Nemačka vlada odobrila zakon koji tražiocima azila omogućava da ranije počnu da rade
Nemačka vlada odobrila zakon koji tražiocima azila omogućava da ranije počnu da rade - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka vlada odobrila je danas zakon koji će omogućiti tražiocima azila da počnu ranije da rade i plan za pooštravanje kazni za ljude koji krijumčare migrante.

Paket koji je podržala vlada, a koji zahteva odobrenje parlamenta, poslednji je u nizu koraka koje je nedavno preduzela nemačka vlada u pokušaju da reši migracije kao veliki politički problem, preneo je AP.    

Prošle nedelje je odobren zakon koji ima za cilj olakšanu deportaciju odbijenih tražilaca azila.

Nemački kancelar Olaf Šolc će u ponedeljak održati sastanak sa 16 nemačkih guvernera pokrajina sa kojima će, kako se očekuje, razgovarati o migracijama.

Skloništa za migrante i izbeglice punila su se širom Nemačke poslednjih meseci, a Šolc, koji je suočen sa ogromnim pritiskom opozicije zbog migranata, rekao je da dolazi previše njih.   

U Nemačkoj se nalazi više od milion Ukrajinaca koji su stigli od početka rata sa Rusijom. I pored toga, Nemačkoj nedostaje kvalifikovana radna snaga.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer rekla je da će, prema vladinom planu, tražiocima azila biti dozvoljeno da počnu da rade posle tri do šest meseci u Nemačkoj, što je manje od devet meseci koliko treba da čekaju sada.

Pored postojećeg plana da privuče više kvalifikovanih radnika, Nemačka mora najbolje što može da iskoristi profesionalni potencijal i kvalifikacije ljudi koji već žive u Nemačkoj, rekla je ona. 

"Da bismo to uradili, moramo ih uvesti u posao što pre", istakla je Fezer.

Ona je navela da se sprovode paralelno napori da se prošire integracioni kursevi na kojima novopridošlice uče nemački jezik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa