Evropa

Smenjen direktor mađarskog Nacionalnog muzeja zbog izložbe sa LGBT sadržajem

Komentari

Autor: Tanjug

06/11/2023

-

20:14

Smenjen direktor mađarskog Nacionalnog muzeja zbog izložbe sa LGBT sadržajem
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktor mađarskog Nacionalnog muzeja Laslo Simon smenjen je jer je navodno dozvolio maloletnicima da gledaju LGBT sadržaj, javlja Bi-Bi-Si.

Simon je smenjen jer je u Mađarskoj zakonom zabranjeno "prikazivanje i promocija homoseksualnosti" u materijalima dostupnim deci, kao što su knjige i filmovi, dodaje britanski javni servis.

Muzej je bio domaćin izložbe World Press Photo, gde su bile prikazane LGBT osobe sa Filipina.

Vlada je saopštila da Simon "nije pratio zakonske odredbe" dozvoljavajući ovakvu izložbu, što je on demantovao. Simon je insistiraona tome da muzej "nije namerno prekršio nikakav zakon", i da je poštovao naređenje o zabrani ulaska mlađima od 18 godina.

"Kao otac i deda četvoro unučadi, čvrsto odbijam ideju da naša deca treba da budu zaštićena od mene ili institucije koju vodim", rekao je Simon.

Britanski javni servis dodaje da je krajnje desničarska poslanica tražila ranije od mađarske vlade da pokrene istragu o izložbi, ne navodeći o kojoj poslanici je reč.

Ona je citirala zakon iz 2021. godine kojim se zabranjuje mlađima od 18 godina da imaju pristup materijalu koji promoviše homoseksualnost, gej prava ili promenu pola, navodi Bi-Bi-Si.

Komentari (0)

Evropa