Evropa

Rukovodstvo SPD-a Olafa Šolca predstavilo plan ekonomske politike: Milion novih radnih mesta do 2030. godine

Komentari

Autor: Tanjug

06/11/2023

-

22:45

Rukovodstvo SPD-a Olafa Šolca predstavilo plan ekonomske politike: Milion novih radnih mesta do 2030. godine
Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Rukovodstvo Nemačke socijaldemokratske partije (SPD) kancelara Olafa Šolca planira da obezbedi otvaranje milion novih radnih mesta u Nemačkoj do 2030. godine uz dalekosežne mere ekonomske i poreske politike za transformaciju privrede na klimatski neutralan način. 

Državni nemački fond trebalo bi da se koristi za aktiviranje privatnog kapitala i stvaranje godišnjeg obima investicija od 100 milijardi evra.

Takođe, biće reformisani porezi na dohodak, nasledstvo i poklon, kao i granica duga, a superbogati će plaćati dodatne poreze, navedeno je u nacrtu  predloga ekonomske politike za konferenciju stranke u decembru, a u koji je imala uvid Urednička mreža Nemačke (RND). 

Predsedništvo SPD-a danas je raspravljalo o dokumentu od 21 stranice koji bi Izvršni odbor stranke trebalo da usvoji 13. novembra. 

Ključni predlog, koji treba da posluži kao programska smernica za izborni program 2025, verovatno će dovesti do razgovora sa koalicionim partnerima FDP i Zelenima. 

SPD vidi prostor za dalje povećanje minimalne zarade i zalaže se za smanjenje radnog vremena uz punu naknadu zarade.  

"Nemačka je postala previše komplikovana, preskupa, prespora u mnogim oblastima. Rastuća nejednakost je jedna od najvećih pretnji demokratiji", navodi se u nacrtu plana. 

Rukovodstvo stranke SPD poziva na izmenu pravila o dugu kako bi bilo moguće više ulaganja u infrastrukturu, zaštitu klime, digitalizaciju i obrazovanje.

Prošle krize su pokazale da samo tržište nije u stanju da garantuje sigurnost u tranziciji i prosperitet za sve, ocenjuje se u dokumentu.

"Svako ko i dalje veruje da tržište sve reguliše, ne gleda izbliza ili ignoriše realnost", dodaje se.

Reforma poreza na dohodak ima za cilj da obezbedi olakšice za 95 odsto građana, stoji u nacrtu plata ekonomske politike.

Da bi se to finansiralo, "oni koji podležu porezu na bogate treba da plaćaju i privremeni krizni porez".

"Istovremeno, reformisaćemo porez na nasleđe i poklone tako da multimilioneri i milijarderi više doprinesu opštem dobru", dodaje se.

Ovi dodatni poreski prihodi u saveznim državama trebalo bi da budu u potpunosti uloženi u obrazovanje, navodi se u ekonomskom planu SPD-a.

 

Komentari (0)

Evropa