Fokus

Si poručio Šolcu: Saradnja između Kine i Nemačke postala je snažnija, čvršća i dinamičnija

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2023

-

15:15

Si poručio Šolcu: Saradnja između Kine i Nemačke postala je snažnija, čvršća i dinamičnija
Olaf Šolc i Si Điping - Copyright Tanjug/AP/Kay Nietfeld

veličina teksta

Aa Aa

Saradnja između Kine i Nemačke postala je snažnija, čvršća i dinamičnija, rekao je danas predsednik Kine Si Đinping nemačkom kancelaru Olafu Šolcu putem video linka.

U dužem razgovoru koji se dotakao globalne trgovine, ciljeva u borbi protiv klimatskih promena, rata između Izraela i Hamasa, kao i ukrajinske krize, dvojica lidera su se usaglasila da se kinesko-nemački odnosi poboljšavaju na nekoliko frontova, preneo je Rojters.

"Kinesko-nemačka trgovina se stabilno razvija, dvosmerni investicioni entuzijazam je visok, a saradnja između dve zemlje postaje stabilnija, čvršća i dinamičnija", rekao je Si, a prenela državna kineska televizija CCTV.

Šolc, koji je boravio u Kini prošlog novembra u okviru prve posete jednog od lidera G7 posle pandemije Kovid-19, rekao je da su nemačko-kineski odnosi pokazali veće mogućnosti i šire izglede.

Tokom razgovora, Si je kazao i da se nada da će Nemačka podstaći Evropsku uniju da "podrži tržišne i fer principe, raditi sa Kinom na održavanju fer tržišne konkurencije i slobodne trgovine i održati stabilnost globalne industrije i lanaca snabdevanja".

Si je rekao da obe zemlje moraju ne samo da razvijaju dobre bilateralne odnose, već i da čuvaju međunarodni poredak i multilateralizam i da rade zajedno na rešavanju globalnih izazova, preneli su državni mediji. Na sastanku prošlog novembra, oba lidera su zajedno osudila pretnje upotrebom nuklearnog oružja u vreme eskalacije sukoba između Ukrajine i Rusije.

Ovoga puta Si je istakao da"bilo da je reč o palestinsko-izraelskom sukobu ili ukrajinskoj krizi, da bi se rešio osnovni uzrok, potrebno je dublje razmisliti o bezbednosnim pitanjima i promovisati izgradnju uravnotežene, efikasne i održive bezbednosne arhitekture", preneli su kineski državni mediji.

Komentari (0)

Svet