Evropa

Poternica za članicom "Pusi Rajota"

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2023

-

12:06

Poternica za članicom "Pusi Rajota"
Pussy Riot - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Za članicom ruske pank grupe ''Pusi Rajot'' Ljudmilom "Lusi" Štejn, koja je pobegla u inostranstvo, danas je raspisana poternica zbog širenja ''svesno lažnih informacija'' o ruskim oružanim snagama.

Agencija TASS je prenela da će Štejnova biti uhapšena čim uđe u Rusiju, ali nije bilo informacija za koje konkretno navodno lažne vesti je ona optužena.

Nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin naredio ulazak trupa u Ukrajinu u februaru 2022. godine, Rusija je donela niz zakona kojima se nameću oštre kazne za one za koje se smatra da su diskreditovali oružane snage ili da o njima šire lažne vesti.

''Pusi Rajot'', feministička i umetnička trupa, koja broji desetak članica, istakla se 2012. godine kada su neke njene članice, noseći kapuljače, upale u moskovsku katedralu Hrista Spasitelja, i uzvikivale slogane protiv Putina.

Štejnova, koja je ranije bila zaposlena u opštini moskovskog okruga, pobegla je iz Rusije nakon što joj je određen kućni pritvor.

Ona tvrdi da je pobegla tako što se maskirala u dostavljača hrane, a na svom nalogu na Instagramu objavila je fotografiju prerezane nanogice.

Dok je bila u Rusiji, više puta je hapšena zbog učešća na protestnim skupovima.
 

Komentari (0)

Evropa