Evropa

Portugalski premijer ponudio ostavku predsedniku usred istrage o nelegalnostima

Komentari

Autor: Euronews

07/11/2023

-

15:50

Portugalski premijer ponudio ostavku predsedniku usred istrage o nelegalnostima
Antonio Košta - Copyright Tanjug AP/Paul White

veličina teksta

Aa Aa

Portugalski premijer Antonio Kosta ponudio je svoju ostavku predsedniku zemlje usred istrage o navodnim nelegalnostima u postupanju vlade u vezi sa sporazumima o projektima za iskopavanje litijuma i tzv. čisti vodonik, javio je danas portugalski emiter SIC.

Premijerova kancelarija je saopštila da on treba kasnije danas da se obrati naciji u vezi sa time, preneo je Rojters.

U nekoliko zgrada portugalske vlade izvršen je danas pretres u okviru istrage navodnih nezakonitosti prilikom sklapanja poslova u vezi sa litijumom i tzv. čistim vodonikom, rekli su zvaničnici, dok su lokalni mediji javili da su privedene dve osobe bliske premijeru.

List Publiko je objavio da je najmanje pet osoba privedeno, uključujući šefa kabineta premijera Antonija Košte, Vitora Eskarija i poslovnog konsultanta Dioga Lakerda Maćada koji je premijerov prijatelj. Gradonačelnik grada Sineša je među privedenima, kao i dva preduzetnika, navodi Publiko, ističući da postoje investicioni planovi za izgradnju hidrogenskih postrojenja u Sinešu.

Premijerova kancelarija je potvrdila da su izvršeni pretresi vladinih prostorija, ali je odbila da dalje komentariše, preneo je Rojters.

Prema pisanju lokalnih medija, istražitelji su danas izvršili pretres u nekoliko vladinih zgrada, uključujući službenu rezidenciju premijera, Ministarstvo životne sredine i Ministarstvo za infrastrukturu.

Portugalska policija rekla je za britansku agenciju da su njeni službenici pomagali istražiteljima prilikom pretresa.

Državni tužioci saopštili su u januaru da se vodi istraga o poslovnim projektima litijuma i vodonika, ali tada nisu naveli imena osumnjičenih.

Sa 60.000 tona otkrivenih rezervi, Portugalija je već najveći evropski proizvođač litijuma.

Komentari (0)

Evropa