Evropa

Evropska komisija predložila otvaranje pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom, predstavljen plan rasta za Zapadni Balkan

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

08/11/2023

-

12:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U najnovijem planu rasta za Zapadni Balkan, koji je predstavljen danas u Briselu navodi se da Evropska komisija čvrsto veruje da proširenje ostaje ključna politika Evropske unije, a posebno da je punopravno članstvo Zapadnog Balkana u EU u političkim, bezbednosnim i ekonomskim interesima Unije. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je istorijski dan, jer deset godina od događaja na Majdanu, Komisija predlaže otvaranje pregovore o pristupanju sa Ukrajinom i Moldavijom.

Kolegijum Evropske komisije doneo je odluku da pregovori sa Bosnom i Hercegovinom počnu kada se ispune određeni uslovi usklađenosti sa kriterijumu o članstvu, odnosno da se Savetu EU predloži i odobravanje Gruziji status zemlje kandidata pod uslovom ispunjenja određenih uslova.

Ukrajina je i dalje suočena sa tragedijom i ratom, ali sprovodi reforme, rekla je predsednica EK. 

"Komisija na temelju toga preporučuje otvaranje pregovora o pristupanja i da se ui savete otvore okviri", rekla je ona.

Kada je reč o Moldaviji ona je predmnet stalnih destabilizacija i suočena sa sajber ratom. Kada se radi o BiH ona je rekla da je EK prepoznala brojne pozitivne korake, poput napretka u borbi protiv kriminala, ali i konstatovala da je Republika Srpska usvojila određene neustavne zakone zbog kojih se odlaže predlog za kandidaturu do marta 2024. godine. Ona je istakla da su dosadasšnja proširenja donela velike prednosti.

"Svi smo mi pobednici za nove građane, benefiti su veliki, sve to povećava prosperitet i stabilnost", rekla je ona.

Prema njenim rečima proširenje je investicija i u bezbednost i stabilizuje nas.

"U ovim vremenima proširenje nam daje jači glas u svetu. To je jedinstvena prilika i za nas i zemlje kandidate", zaključila je ona.

Printskrin/audiovisual.ec.europa.eu

 

"Članstvo Zapadnog Balkana u EU u političkim, bezbednosnim i ekonomskim interesima EU"

Kako se navodi u dokumentu koji se tiče plana rasta Zapadnog Balkana, rat Rusije protiv Ukrajine još jednom ilustruje potrebu za odlučnim geostrateškim ulaganjem u stabilnu, jaku i ujedinjenu Evropu i ističe se da je rat imao značajan uticaj na partnere sa Zapadnog Balkana, stvarajući dodatni pritisak na njihove ekonomije i društva i stvarajući rizike po njihovu stabilnost.

"Potreba da se oni približe EU i da se ubrza njihov proces pridruživanja, zasnovan na reformama vezanim za EU u zemljama, nikada nije bila jasnija nego danas. Većina građana zemalja Zapadnog Balkana smatraju da bi članstvo njihove zemlje u EU bilo dobro i u tom pogledu, novi plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja priliku za dalje povećanje vidljivosti i svesti o podršci EU regionu", navodi se u dokumentu.

Dodaje se da je ekonomska konvergencija suštinski element za približavanje zemalja Zapadnog Balkana EU, ali i dodaje da trenutno nivo i brzina konvergencije između Zapadnog Balkana i EU nisu zadovoljavajući - bilo u smislu reformskih procesa ili socio-ekonomske konvergencije, kao i da to koči njihov napredak na putu ka EU.

"Zato postoji potreba da se ubrza i podstakne priprema Zapadnog Balkana za članstvo u EU tako što će se izneti neke od njegovih prednosti, posebno na načine koji mogu direktno da osete građani zemalja Zapadnog Balkana. Cilj bi trebalo da omogući partnerima da ubrzaju reforme i investicije kako bi značajno ubrzali brzinu procesa proširenja i rast njihovih ekonomija", navodi se.

U tom smislu, Komisija predlaže novi plan rasta za Zapadni Balkan zasnovan na četiri stuba, čiji je cilj unapređenje ekonomske integracije sa jedinstvenim tržištem Evropske unije, usklađivanjem Zapadnog Balkana sa pravilima jedinstvenog tržišta, jačanje ekonomske integracije unutar Zapadnog Balkana kroz Zajedničko Regionalno tržište na osnovu pravila i standarda EU, ubrzavanje temeljnih reformi, uključujući i povećanje finansijske pomoći za podršku reformama kroz reformu i rast.

Podsetimo, Evropska komisija objavila je danas godišnji paket proširenja, a deo paketa biće godišnji izveštaj o Srbiji za 2023. godinu u kojem će se analizirati različiti aspekti procesa proširenja, kao i koliko je Srbija napredovala na svom evropskom putu. Izveštaj će objaviti i za sve zemlje regiona i Istočnog partnerstva.

Godišnji izveštaj Evropske komisije je najvažniji dokument za svaku zemlju koja teži članstvu u Evropskoj uniji (EU) i predstavlja sliku stanja u svim ključnim poljima gde je napredak neophodan za pristupni proces.

Pored toga evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji predstaviće u Briselu i novi Plan rasta za Zapadni Balkan, u vrednosti od šest milijardi evra, kojim se dodatno podržava i ubrzava integracija u EU državama regiona koje dobro napreduju na evropskom putu, saopštila je Kancelarija EU u Beogradu.

Komentari (0)

Evropa