Politika

Evropska komisija danas predstavlja i Plan rasta za Zapadni Balkan: Euronews Srbija imao uvid u dokument

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/11/2023

-

11:41

Evropska komisija danas predstavlja i Plan rasta za Zapadni Balkan: Euronews Srbija imao uvid u dokument
Evropska komisija danas predstavlja i Plan rasta za Zapadni Balkan: Euronews Srbija imao uvid u dokument - Copyright AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

U Evropskoj komisiji će danas, uz izveštaj o napretku, biti predstavljen i Plan rasta za Zapadni Balkan.

U dokumentu u koji je Euronews Srbija imao uvid navodi se da Komisija snažno veruje da je proširenje jedna od ključnih politika Evropske unije, te da je puno članstvo zemalja Zapadnog Balkana u Uniji i njen politički, bezbednosni i sigurnosni interes.

S tim u vezi, Komisija predlaže novi plan rasta za zemlje Zapadnog Balkana koji se temelji na četiri stuba. Prvi je ojačanje ekonomskih integracija sa jedinstvenim tržištem Evropske unije. Drugi je, kako stoji u ovom dokumentu, podsticanje ekonomskih integracija u okviru Zapadnog Balkana, kroz zajedničko regionalno tržište, bazirano na pravilima i standardima Evropske unije. Treći stub se odnosi na ubrzanje fundamentalnih reformi, a četvrti na povećanje finansijske pomoći  kako bi se podržale reforme.

Podsetimo, Evropska komisija objaviće danas godišnji paket proširenja, a deo paketa biće godišnji izveštaj o Srbiji za 2023. godinu u kojem će se analizirati različiti aspekti procesa proširenja, kao i koliko je Srbija napredovala na svom evropskom putu. Izveštaj će objaviti i za sve zemlje regiona i Istočnog partnerstva.

Godišnji izveštaj Evropske komisije je najvažniji dokument za svaku zemlju koja teži članstvu u Evropskoj uniji (EU) i predstavlja sliku stanja u svim ključnim poljima gde je napredak neophodan za pristupni proces.

Pored toga evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji predstaviće u Briselu i novi Plan rasta za Zapadni Balkan, u vrednosti od šest milijardi evra, kojim se dodatno podržava i ubrzava integracija u EU državama regiona koje dobro napreduju na evropskom putu, saopštila je Kancelarija EU u Beogradu.

Evropska komisija je u novom Izveštaju za 2023. godinu, u koji je Euronews Srbija imao uvid, konstatovala određene i ograničene napretke u oblastima kao što su pravosuđe, sloboda izražavanja, ekomonski kriterijumi i druga piranja, a pozvala je i na sprovođenje daljih reformi. Kada je reč o normalizaciji odnosa s Prištinom, poručeno je da je potrebno da Srbija ispuni sve obaveze i da implementira sve sporazume. Kako je istaknuto, ako ne bude nepretka u normalizaciji, obe strane rizikuju da izgube važne prilike. Evropska komisija očekuje od Srbije i da unapredi usklađenost za zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Ovogodišnji dokument ima 165 strana, a u uvodu izveštaja ističe se kontekst u kome se kaže da su, od kada je Srbija otvorila pregovore o pristupanju u januaru 2014. godine, otvorena 22 od 35 pregovaračkih poglavlja, uključujući sva poglavlja u prvom klasteru 1 – Osnove, i sva poglavlja u klasteru 4 koji se tiče zelene agende i održive povezanosti. Dva poglavlja su prethodno zatvorena, a Srbija je u junu 2021. godine prihvatila revidiranu metodologiju proširenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija