Evropa

Visoke delegacije više od 50 zemalja u Parizu na konferenciji za pomoć Pojasu Gaze

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2023

-

08:31

Visoke delegacije više od 50 zemalja u Parizu na konferenciji za pomoć Pojasu Gaze
Visoke delegacije više od 50 zemalja u Parizu na konferenciji za pomoć Pojasu Gaze - Copyright AP Photo/Mohammed Dahman

veličina teksta

Aa Aa

Visoki zvaničnici zapadnih i arapskih zemalja, Ujedinjenih nacija i nevladinih organizacija danas u Parizu učestvuju na konferenciji koja razmatra načine pomoći civilima u Pojasu Gaze, gde Izrael vodi rat sa militantima Hamasa, prenosi AP.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je zatražio od strana "humanitarnu pauzu" u ratu, sazvao je konferenciju sa željom da se ona pozabavi rastućim potrebama opkoljene palestinske enklave, koje uključuju hranu, vodu, struju i gorivo, kao i medicinski materijal.

Očekuje se da će konferenciji prisustvovati delegacije preko 50 država, uključujući nekoliko evropskih zemalja, SAD i regionalnih sila poput Jordana, Egipta i zemalja Zaliva, saopštila je Jelisejska palata. 

Ovom skupu prisustvuje i palestinski premijer Muhamed Štajeh,a Izrael nije poslao svoju delegaciju, saopšteno je iz francuskog predsedništva.Očekuje se da će direktor Agencije Ujedinjenih nacija za palastinske izbeglice (UNRWA) i predsednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta dati informacije o hitnim potrebama u Pojasu Gaze.

Više od 1,5 miliona ljudi, ili oko 70 odsto stanovništva Gaze, napustilo je svoje domove, a procenjuje se da je za humanitarni odgovor na krizu u palestinskim oblastima potrebno 1,2 milijarde dolara, navodi AP.

Kiparski predsednik Nikos Hristodulidis predstaviće danas svoj plan za humanitarni pomorski koridor do Pojasa Gaze, za koji je rekao da ima za cilj "održivi, bezbedan protok humanitarne pomoći u enklavu", trenutno i u dužem periodu.

Prema ovom planu, brodovi bi isporučivali pomoć iz glavne kiparske luke Limasol, udaljene nekih 410 kilometara.Francuski zvaničnici su saopštili da takođe razmatraju evakuaciju povređenih na bolničke brodove u Sredozemnom moru kod obale Gaze.

Pariz je poslao jedan nosač helikoptera uz obalu Kipra i za tu svrhu priprema još jedan, sa medicinskim kapacitetima.Današnji razgovori u Parizu će, takođe, uključivati finansijsku podršku i druge načine pomoći civilima u Gazi.

Konferenciji prisustvuju i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa