Evropa

Parlamentarni izbori u Portugalu 10. marta

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2023

-

08:26

Parlamentarni izbori u Portugalu 10. marta
Antonio Košta - Copyright Tanjug AP/Paul White

veličina teksta

Aa Aa

U Portugau će prevremeni parlamentarni izbori biti održani 10. marta, rekao je portugalski predsednik Marselo Rebelo de Soza.

Odluku o prevremenim izborima predsednik je doneo pošto je premijer Antonio Kosta iz Socijalističke partije podneo u utorak ostavku nakon što je pokrenuta istraga o navodnoj umešanosti vlade u korupciju u vezi sa rudarskim i energetskim projektima i pošto su uhapšene dve osobe bliske premijeru.

De Soza je rekao da će raspustiti parlament, u kojem Socijalistička partija ima većinu poslaničkih mesta, nakon glasanja o predlogu zakona o budžetu za narednu godinu koje je predviđeno za 29. novembar, preneo je Rojters.

Parlament je usvojio predlog tog zakona u načelu 31. oktobra. Predsednik De Soza je istakao u četvrtak da će vlada nastaviti da obavlja svoju funkciju.

Po zakonu, izbori se moraju održati u roku od 60 dana od dana objavljivanja predsedničkog ukaza o raspuštanju parlamenta.

Kosta je izrazio razočaranje zbog toga što je De Soza odlučio da se raspišu izbori umesto predloga da imenuje guvernera Banke Portugala i bivšeg ministra finansija socijalistu Marija Kentena za novog premijera.

Kosta je negirao krivicu u vezi s optužbama za umešanost vlade u korupciju. Neki od privedenih u istrazi pojavili su se u četvrtak pred sudom, a tužioci su rekli da su oni osumnjičeni za korupciju i trgovinu uticajem.

Komentari (0)

Evropa