Evropa

Pretresi, hapšenja i na kraju ostavka premijera: Korupcionaška afera uzdrmala vladu portugalskih socijalista

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/11/2023

-

07:05

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je portugalski premijer Antonio Kosta podneo ostavku zbog korupcionaškog skandala, javno tužilaštvo te zemlje juče je saopštilo da je predmet istrage sam Kosta, ali i nekoliko članova njegovog kabineta zbog navodnih krivičnih dela prevare, aktivne i pasivne korupcije i trgovine uticajem.

Portugalski premijer Antonio Kosta izjavio je da podnosi ostavku nakon što je bio umešan u rasprostranjenu istragu o korupciji, piše Euronews. Kosta (62), koji je lider portugalskih socijalista od 2015. godine, izjavio je da je nevin, ali je u obraćanju na nacionalnoj televiziji rekao da je "u ovim okolnostima, očigledno, podneo ostavku predsedniku republike".

Mnogi svetski mediji vest o ostavci portugalskog premijera juče su objavili pod oznakom "hitno". Naime, vest koja je stigla pod oznakom hitno glasila je da je policija upala u rezidenciju dosadašnjeg premijera Koste i takođe u nekoliko zgrada vladinih ministarstava. Sve to u okviru istrage koju tužilaštvo vodi o šemama iskopavanja litijuma na severu zemlje, kao i čvorišta za proizvodnju zelenog vodonika koji bi trebalo da snabdeva veći deo Evrope. 

Za sada su uhapšeni Kostin šef kabineta Vitorio Eskaria, koji mu je bio najbliži saradnik, kao i gradonačelnik Sinesa, grada u kojem je trebalo da se nalazi to čvorište zelenog vodonika, inače visoki funkcioner vladajućih socijalista. Dan koji je počeo pretresom rezidencije i hapšenjima završio se ostavkom premijera. 

Tanjug/AP/Armando Franca

 

U jednom takvom danu, dok je još bio premijer, Antonio Kosta otišao je kod predsednika države na poslednji sastanak u tom svojstvu. Potom se obratio novinarima i saopštio javnosti da podnosi ostavku. Prethodno je tužilac potvrdio da se protiv Koste vodi istraga, istraga za koju Kosta kaže da je iznenađen zbog toga i negirao je da je radio bilo šta što je nezakonito.

"Dostojanstvo funkcije premijera nije kompatibilno sa bilo kakvom sumnjom u njegov integritet, njegovo dobro vladanje, a još manje sa sumnjom na bilo kakvo krivično delo", rekao je Kosta novinarima.

Portugalski predsednik Marselo Rebelo de Soza brzo je prihvatio Kostinu ostavku, a Euronews piše da se očekuje da će on da raspusti parlament i raspiše nove izbore. 

Izgledalo je da će Kosta ostati na vlasti nekoliko godina nakon što su njegovi socijalisti ostvarili ubedljivu pobedu na izborima prošle godine. Ukupno 10 visokih vladinih zvaničnika napustilo je posao otkako je Kostina partija pobedila na izborima 2022.

Istraga se vodi u dva pravca

Kosta je bio dominantna politička ličnost u Portugaliji od 2015. godine i dugogodišnji generalni sekretar socijalista, funkcija na kojoj se inače i u ovom trenutku nalazi. Kada je reč o istragama, istraga se vodi u dva pravca. Istražuju se dve koncesije. Jedna koja je data portugalskoj kompaniji za iskopavanje litijuma, a druga kompaniji čije sedište je u Londonu. 

Namera je bila da se izgrade četiri rudnika i tokom protekle godine u tom regionu bilo je nekoliko protesta lokalnog stanovništva. Drugi projekat, odnosno drugi posao koji se istražuje, jeste stvaranje čvorišta za proizvodnju ekološki čistog vodonika koje bi trebalo morskim putem potom da dođe do Holandije da snabdeva i ostatak Evrope i tamo su bili protesti i demonstracije tokom prošle godine. 

A političke posledice za sada se čine izvesne i mogućnost da se raspišu vanredni izbori, odnosno da se pre toga raspusti parlament. Aktuelni generalni sekretar socijalista i sada već bivši premijer smatra da ne bi trebalo ići na izbore, ali po svemu sudeći to će biti politička posledica ove afere.

Pretres u nekoliko vladinih zgrada

Prema pisanju lokalnih medija, istražitelji su juče izvršili pretres u nekoliko vladinih zgrada, uključujući službenu rezidenciju premijera, Ministarstvo životne sredine i Ministarstvo za infrastrukturu. 

Portugalska policija rekla je za britansku agenciju da su njeni službenici pomagali istražiteljima prilikom pretresa.

Državni tužioci saopštili su u januaru da se vodi istraga o poslovnim projektima litijuma i vodonika, ali tada nisu naveli imena osumnjičenih.

Sa 60.000 tona otkrivenih rezervi, Portugalija je već najveći evropski proizvođač litijuma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa