Evropa

Ostavka portugalskog premijera ne povlači samo političke implikacije: Ugroženi i neki od strateških državnih projekata

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2023

-

22:05

Ostavka portugalskog premijera ne povlači samo političke implikacije: Ugroženi i neki od strateških državnih projekata
Ostavka portugalskog premijera ne povlači samo političke implikacije: Ugroženi i neki od strateških državnih projekata - Copyright Tanjug/AP Photo/Armando Franca

veličina teksta

Aa Aa

Ulaganja Portugala u zelenu energiju koja zahtevaju i sredstva Evropske unije i privatizacija avio-kompanije TAP su među projektima koji su se našli na listi ugroženih nakon ostavke premijera Antonija Koste, ocenili su danas portugalski ekonomski stručnjaci.

"Sa vladom u tehničkom mandatu mnogi od strateških projekata Portugala biće u zastoju ili odloženi, to je neizbežno. Nagli pad vlade je loš za spoljni imidž zemlje jer je povezan sa navodnom korupcijom, a ne sa političkim pitanjima", rekao je Žoao Dukue, dekan (visoke) Lisabonske škole za ekonomiju i menadžment (ISEG).

Kosta je podneo ostavku na položaj premijera nakon istrage o navodnoj korupciji u njegovom najužem krugu saradnika u vezi sa projektima povezanim sa iskopavanjem litijuma, poizvodnjom tzv. čistog vodonika i otvaranjem velikog centra za čuvanje podataka, prenosi Rojters.

Tužilaštvo je odredilo pritvor šefu kabineta premijera u istrazi protiv Koste koji negira bilo kakvo krivično delo.

Ostavka znači da će vlada delovati samo u tehničkom mandatu i neizvesno je da li će predsednik Portugala odlučiti da raspiše nove izbore ili će odobriti socijalistima da formiraju novu vladu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa