Život

Okidači emotivnog stresa: Portugalci se najviše plaše siromaštva i bolesti, Poljaci rata, a čega Srbi?

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2023

-

16:25

Okidači emotivnog stresa: Portugalci se najviše plaše siromaštva i bolesti, Poljaci rata, a čega Srbi?
Knez Mihailova ulica - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Zdravstveno istraživanje kompanije Štada, koje je obuhvatilo više od 16 zemalja među kojima je i Srbija, pokazalo je da uprkos poboljšanju mentalne stabilnosti Evropljana još uvek postoji veliki broj strahova koji ih opterećuju, a strah od gubitka bližnjih najviše plaši građane Srbije, a mnogo manje Britance i Holanđane.

Prema istraživanju, koje je obuhvatilo više od 32.000 ispitanika, starosti od 18 do 99 godina, strah od gubitka bližnjih plaši 72 odsto Srba, zatim slede Rumuni sa 69 odsto, Poljaci sa 68 odsto, dok 50 odsto Britanaca ima taj strah i 45 odsto Holanđana.

Zdravstveni problemi su veliki strah svakog drugog Evropljanina, a bolesti se najviše plaše Portugalci, njih 68 odsto, zatim slede Španci sa 64 odsto i Italijani sa 61 odsto.

U saopštenju se navodi da su lični finansijski problemi treći najveći strah svakog drugog Evropljanina 50 odsto i građanina Srbije 53 odsto.

Ipak, od novčanih problema najviše strahuju Portugalci, njih 70 odsto, zatim slede Španci i Rumuni sa po 67 odsto. 

Ratovi i geoploitički sukobi plaše u proseku 47 odsto Evropljana i 44 odsto građana Srbije. 

Ovi problemi najviše uznemiravaju Poljake, u proseku 65 odsto, zatim slede Nemci sa 58 odsto, Rumuni sa 56 odsto, a najmanje od svih Britance sa 30 odsto.

Istraživanje je pokazalo i da muškarci znatno manje brinu od žena - čak i kada su u pitanju potencijalni gubitak voljene osobe ili lični finansijski problem. Žene u oba slučaja beleže čak 10 procentnih poena više brige i straha od muškaraca. 

Kada je reč o tome kome poveravaju probleme, istraživanje je pokazalo da svaki drugi Evropljanin brige i strahove deli sa prijateljima, sa porodicom 49 odsto njih, a 47 odsto se izjasnilo da se poveravaju partneru.

Takođe, istraživanje je pokazalo da je sa poboljšanjem mentalnog zdravlja poboljšan i kvalitet spavanja, pa 68 odsto Evropljana spavanje opisuje kao dobro, što je za 3 procentna poena više u odnosu na prošlu godinu.

Najznačajnije poboljšanje beleže Kazahstan i Srbija, a najlošiji kvalitet spavanja prijavljuju Britanci, gde njih čak 41 odsto spava loše, od kojih sedam odsto često provode besane noći.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin