Evropa

EU ima plan B ako Mađarska blokira pomoć od 50 milijardi evra Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2023

-

15:04

EU ima plan B ako Mađarska blokira pomoć od 50 milijardi evra Ukrajini
EU ima plan B ako Mađarska blokira pomoć od 50 milijardi evra Ukrajini - Copyright Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija moći će da zaobiđe eventualni veto Mađarske o dodeli pomoći od 50 milijardi evra Ukrajini, rekli su danas evropski zvaničnici.

"Pitanje novca za Ukrajinu biće rešeno na jedan ili drugi način, Kijev će dobiti podršku EU. Ako Mađarska postane prepreka neophodnoj jednoglasnoj odluci, članice će pronaći neki način kao što su međuvladin sporazum ili državne garancije", rekao je neimenovani evropski zvaničnik.

Evropska komisija predložila je veća budžetska sredstva za pomoć Ukrajini da isplati plate i druge druge obaveze budući da konflikt traje već 21 mesec.

O ovom paketu pomoći države članice EU odlučivaće na samitu 14. i 15. decembra, ali, kako navodi Rojters, postoji bojazan da bi mađarski premijer Viktor Orban mogao da blokira tu pomoć budući da je već izrazio protivljenje početku pristupnih pregovora Ukrajine sa EU.

Da bi paket pomoći EU Ukrajini bio odobren, potrebna je jednoglasna podrška svih članica.
U slučaju da Budimpešta uloži veto na taj predlog, dva evropska zvaničnika kažu da Unija ima mogućnost da to prevaziđe tako što će pitati svaku vladu posebno da uspostavi sopstveni paket pomoći za Kijev.

Bilateralni sporazumi bili bi u istoj vrednosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa