Evropa

Skandinavska ekonomska emigracija: Bolja plata u Norveškoj svake godine privlači na stotine Finaca

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2023

-

23:10

Skandinavska ekonomska emigracija: Bolja plata u Norveškoj svake godine privlači na stotine Finaca
Skandinavska ekonomska emigracija: Bolja plata u Norveškoj svake godine privlači na stotine Finaca - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više Finaca sada se seli u Norvešku u potrazi za boljom zaradom, umesto u Švedsku što je ranije bio slučaj, navodi se u saopštenju savetodavne službe Nordijskog saveta ministara.

Migracija Finaca u Norvešku, gde se godinama iseljavalo oko 400 do 500 ljudi,  je uglavnom bila znatno niža u poređenju sa Švedskom, gde se godišnje preseli do 2.000 finskih državljana. 

Međutim, sada je državljanima Finske Norveška mnogo interesantnija zbog boljih plata, navodi se u saopštenju savetodavne službe Nordijskog saveta ministara, navodi se u saopštenju koje je prenela finska agencija STT.

Kako se navodi, trend je posebno izražen među medicinskim sestrama, dok je u isto vreme Finska suočena sa nedostatkom osoblja u zdravstvenom sektoru.

Skoro hiljadu registrovanih medicinskih sestara u Finskoj prošle godine je izbrisano je iz nacionalnog registra.

Čest razlog za napuštanje profesije, prema licencnom organu Valviri, bilo je nezadovoljstvo trenutnim stanjem u tom sektoru.

Prema istraživanju finskog javnog servisa Yle prošle godine su smanjeni kapaciteti bolničkih odeljenja širom Finske, a neka su čak i zatvorena, zbog nedostatka medicinskih sestara.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa