Evropa

Anketa putem mejla: Mađarska planira da pita građane da li podržavaju članstvo Ukrajine u EU

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2023

-

19:40

Anketa putem mejla: Mađarska planira da pita građane da li podržavaju članstvo Ukrajine u EU
Anketa putem mejla: Mađarska planira da pita građane da li podržavaju članstvo Ukrajine u EU - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska vlada planira da pita svoje državljane da li podržavaju potencijalno članstvo Ukrajine u EU u upitniku koji će građanima sitći putem mejla, rekao je sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske Tamaš Menčer.

"Kijev independent" navodi da je sama najava podstakla građane da reaguju negativno.

"U video poruci koju je podelio na svojoj Fejsbuk stranici, Menčer je u negativnom svetlu predstavio potencijalni prijem Ukrajine, rekavši da bi to značilo da će 'rat biti prenet u (našu) zajednicu", a značajan deo EU resursa bi takođe otišao ​​u Ukrajinu", dodao je kijevski list, navodeći da su "antiukrajinske i proruske izjave česte kod mađarskih lidera".

Menčerova video poruka došla je nakon što je premijer Viktor Orban ove nedelje rekao da ne podržava početak pregovora o članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji, signalizirajući tako da bi Budimpešta mogla predstavljati prepreku za ambicije Kijeva da se pridruži bloku.

Orbanova vlada odbila je da pošalje oružje Ukrajini za rat protiv Rusije i pretila da će blokirati finansijsku pomoć EU Kijevu.

Takođe, optužuje Ukrajinu za kršenje prava mađarske manjine u Ukrajini jer njenim pripadnicima ograničava upotrebu maternjeg jezika u školama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa