Evropa

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava: Sporazum Italije i Albanije izaziva više zabrinutosti

Komentari

Autor: Tanjug

13/11/2023

-

13:37

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava: Sporazum Italije i Albanije izaziva više zabrinutosti
Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava: Sporazum Italije i Albanije izaziva više zabrinutosti - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je danas da "Memorandum o razumevanju" (MoR) između Italije i Albanije o iskrcavanju i obradi zahteva za azil, koji je zaključen prošle nedelje, izaziva nekoliko zabrinutosti za ljudska prava i doprinosi zabrinjavajućem evropskom trendu ka eksternalizaciji odgovornosti za azil.

Prema njenim rečima MoR postavlja niz važnih pitanja o uticaju koji bi njegova primena imala na ljudska prava izbeglica, tražilaca azila i migranata i da se ona, između ostalog, odnose na blagovremeno iskrcavanje, uticaj na operacije potrage i spasavanja, pravičnost procedura za dobijanje azila, identifikaciju ugroženih osoba, mogućnost automatskog pritvaranja bez odgovarajuće sudske revizije, uslove pritvora, pristup pravnoj pomoći i delotvorne pravne lekove, navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

Kako je rekla MoR stvara ad hoc ekstrateritorijalni režim azila koji karakterišu mnoge pravne nejasnoće. 

"U praksi, nedostatak pravne sigurnosti će verovatno potkopati ključne garancije ljudskih prava i odgovornost za kršenja, što će rezultirati različitim tretmanom između onih čiji će zahtevi za azil biti razmatrani u Albaniji i onih kojima će se to desiti u Italiji. MoR ukazuje na širu želju država članica Saveta Evrope da slede različite modele eksternalizacije azila kao potencijalnog 'brzog rešenja' za složene izazove koje predstavlja dolazak izbeglica, tražilaca azila i migranata", rekla je ona.

Mijatović je pojasnila da mere eksternalizacije značajno povećavaju rizik od izlaganja izbeglica, tražilaca azila i migranata kršenju ljudskih prava, kao i da prebacivanje odgovornosti preko granica od strane nekih država takođe podstiče druge da učine isto, što rizikuje stvaranje domino efekta koji bi mogao potkopati evropski i globalni sistem međunarodne zaštite.

"Obezbeđivanje da se azil može zatražiti i proceniti na sopstvenim teritorijama država članica ostaje kamen temeljac sistema koji dobro funkcioniše i poštuje ljudska prava koji pruža zaštitu onima kojima je potreban. Zato je važno da države članice nastave da usmeravaju svoju energiju na poboljšanje efikasnosti i efektivnosti svojih domaćih sistema azila i prihvata, i da ne dozvole da tekuća diskusija o eksternalizaciji odvrati preko potrebne resurse i pažnju sa ovoga", rekla je Mijatović.

Ona je dodala da je ključno da države članice obezbede da napori međunarodne saradnje daju prioritet stvaranju sigurnih i legalnih puteva koji omogućavaju pojedincima da traže zaštitu u Evropi bez pribegavanja opasnim i neregularnim migracionim rutama.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa