Evropa

Strah od dobro poznatog scenarija: Počeli ruski napadi na energetski sektor u Ukrajini, ali to će im ove zime biti teže

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/11/2023

-

07:06

Strah od dobro poznatog scenarija: Počeli ruski napadi na energetski sektor u Ukrajini, ali to će im ove zime biti teže
Strah od dobro poznatog scenarija: Počeli ruski napadi na energetski sektor u Ukrajini, ali to će im ove zime biti teže - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sećanja na prošlu zimu među stanovnicima Ukrajine koji su se suočili sa nestašicama struje zbog ruskih napada još su sveža, a pred novi hladni period raste strah da će se ponoviti isti scenario, odnosno da će Rusija pojačati kampanju udara na energetska postrojenja. Tokom prethodnih meseci obnovljeno je ono što je moglo da se obnovi, ali ukrajinski zvaničnici veruju da bi ovoga puta zadatak za Rusiju mogao da bude znatno teži.

"Ukrajina treba da bude spremna na to da će ruske snage povećati broj udara dronovima ili raketama po infrastrukturi zemlje" – to je izjava predsednika Volodimira Zelenskog koja najbolje oslikava ono za šta vlasti u Kijevu veruju da bi moglo da predstavlja neku vrstu "reprize" u odnosu na prošlu godinu.

Zelenski je u video-obraćanju istakao da bi svu pažnju trebalo usmeriti na odbranu, kao i na sve što država može da uradi da bi Ukrajinci lakše prebrodili zimu, preneo je Ukrinform.

AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Ovakve izjave prvog čoveka Ukrajine nisu stigli iznenada. Nedavno su zvaničnici saopštili da je Rusija napala ukrajinsku energetsku infrastrukturu 60 puta u poslednjih nekoliko nedelja, prenela je agencija Rojters, uz navode da se u Kijevu sada plaše da je Rusija već počela koncentrisanu kampanju udara na energetska postrojenja pred zimu.

Inače, prošle sezone su hiljade ruskih dronova i projektila ciljali ukrajinski energetski sektor, što je izazvalo velike probleme u snabdevanju. Tačnije, između oktobra prošle godine, i aprila ove godine, Rusija je izvela više od 1.200 takvih napada. Svaka termoelektrana i i hidroelektrana u zemlji je na neki način doživela štetu, naveo je DTEK, najveća privatna energetska kompanija u Ukrajini, a preneo je CNN.

Posledice toga su velike. U izveštaju o šteti koji je objavljen u junu, Program Ujedinjenih nacija za razvoj je saopštio da su ukrajinski kapaciteti za proizvodnju električne energije smanjeni na oko polovinu u odnosu na situaciju pre ruske invazije. 

Šta je drugačije ove zime u odnosu na prošlu?

Ukrajinski mnistar energetike German Galuščenko nedavno je boravio u poseti SAD. Istakao je da vlada razgovara sa partnerima o tome kako da se prebrode kritični haldni meseci. 

"U prethodnim nedeljama postrojenja energetske infrastrukture su napadnuta više od 60 puta različitim tipovima oružja. Posle svakog napada, potreba za energetskom opremom raste, i zbog toga je pomoć partnera ukrajinskom energetskom sektoru veoma važna", navedeno je u saopštenju Ministarstva. 

Profimedia

 

Međutim, ove zime situacija je malo drugačija nego prošle. Ukrajina raspolaže boljim PVO sistemima koje joj je Zapad isporučio, ali s druge strane je energetski sistem ranjiviji jer se još oporavlja od prošlogodišnjih udara. Ukrajinska vojnoobaveštajna agencija navodi da je Rusija u skladištima spremila stotine projektila za zimsku kampanju. 

Kada je reč o primerima skorašnjih napada, vlada je u saopštenju navela da je termoelektrana na istoku zemlje bila na udaru artiljerije, a oštećene su mreže distribucije u regionima Donjecka i Hersona. Takođe, zvaničnici su naveli da su mreže za distribuciju gasa oštećene u regionu Dnjepra.  

Svi ovi napadi još nisu izazvali restrikcije širom zemlje, a radi se na otklanjanju štete dok se vlasti plaše da će ruska kampanja da se intenzivira kako se zima bude primicala.  

Primera radi, prošle nedelje je ukrajinska nacionalna kompanija Ukrenergo saopštila da je potrošnja električne energije nastavila da raste kako su se temperature spuštale. Pad temperature od 2,5 stepena rezultovao je povećanom potrošnjom za 1,5 odsto.  

Šta Ukrajina može da uradi? 

Jedna izjava već pomenutog ukrajinskog ministra Galuščenka izazvala je pažnju u svetskim medijima. On je pre nekoliko dana rekao da je njegova zemlja spremna da napadne ukrajinsku naftnu i gasnu infrastrukturu ukoliko Moskva nastavi sa napadima na ukrajinski energetski sistem ove zime, preneo je Politiko.  

Galuščenko je, tokom posete Vašingtonu, naveo da Rusija već redovno izvodi sajber napade na ukrajinski elektroenergetski sistem i da se očekuje da se fizički napadi pojačaju.  

Među onima koji veruju da će Rusima ove godine biti teže da izvode slične napade kao prošle godine je i zamenik šefa ukrajinske obaveštajne službe Vadim Skibitski. 

"Rusi bi mogli da koriste kombinovane napade raketama i dronovima. Sada to definitivno neće biti primitivni napadi kao što su bili prošle godine. Biće teško za Ruse da postignu rezultat, mi se takođe spremamo i razumemo kao oni deluju", rekao je on za CNN.

profimedia

 

Da su pripreme za ovu zimu u energetskom sektoru drugačije svedoči i to što je kompanija DTEK iskoristila prethodnih sedam meseci za obnovu infrastrukture, pokušavajući da pojača osnaži odbranu svojih postrojenja širom zemlje.

"Obnovili smo ono što je moglo da se obnovi, kupili smo rezervnu opremu i instalirali smo odbranu u okolini elektrana", rekao je izvršni direktor DTEK-a Maksim Timčenko.

Ali, kako CNN piše, veliki deo trenutnog fokusa je ipak na zaštiti postojeće infrastrukture, pre nego na obnovi. Fizičke barijere su postavljene oko visokonaponske mreže , koja je pod upravom kompanije Ukrenergo.

"Naš cilj je da ruski raketni napadi i napadi dronovima budu toliko neefikasni da bi neprijatelj odusato od te ideje", naveo je šef te kompanije Volodimir Kudritski. 

Komentari (0)

Evropa