Evropa

Poljski premijer Moravjecki ponudio ostavku svoje vlade

Komentari

Autor: Tanjug

13/11/2023

-

16:31

Poljski premijer Moravjecki ponudio ostavku svoje vlade
Mateuš Moravjecki - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Poljski premijer Mateuš Moravjecki ponudio je danas ostavku svoje vlade zato što se novoizabrani paralment sastao po prvi put nakon izbora prošlog meseca.

Alijansa proevropskih partija koje obećavaju da će vratiti demokratske standarde osvojila je parlamentarnu većinu na izborima 15. oktobra i očekuje se da će preuzeti vlast, ali će morati da sačekaju zbog ostavke Moravjeckog do četiri nedelje, prenosi AP.

Savez proevropskih partija. čiji je kandidat za premijera bivši premijer Donald Tusk, i koje obećavaju da će ''vratiti demokratske standarde'' osvojila je parlamentarnu većinu na izborima 15. oktobra i očekuje se da će preuzeti vlast, ali će morati da sačekaju zbog ostavke Moravjeckog do četiri nedelje.

Poljski konzervativni predsednik Andžej Duda, koji je saveznik Moravjeckijeve desničarske stranke Pravo i pravda, traži od Moravjeckog da pokuša da sazove drugu vladu i ponovo će ga imenovati za kandidata za premijera u kasnije danas, navodi agencija.

Moravjecki je u obraćanju parlamentu izrazio želju da se izgradi nova vlada koja prevazilazi partijske podele. Tusk tvrdi da će njegova buduća vlada raditi na dobijanju milijardi evra sredstava EU koja su zamrznuta zbog zakona koji navodno narušavaju nezavisnost sudova.

Komentari (0)

Evropa