Evropa

Orban: Došlo je vreme za promene u Evropi i da Evropljani vrate evropske institucije

Komentari

Autor: Tanjug

13/11/2023

-

20:15

Orban: Došlo je vreme za promene u Evropi i da Evropljani vrate evropske institucije
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je Mađarska danas glas naroda Evrope i jedina zemlja koja iznosi mišljenje u ime Mađara i zapadnih Evropljana, dok s druge strane Zapad mora da nauči da ne može živeti u lažima.

„Došlo je vreme za promene u Evropi i da Evropljani vrate evropske institucije", istakao je Orban na konferenciji o suverenitetu na Institutu za političke studije Sazadveg koji je osnovan pre 30 godina. 

Orban je naveo da je u trenutku osnivanja te insitucije bio na istoj strani sa američkim finansijerom Džordžom Sorošem, koji je takođe "podržavao antikomunističke aktivnosti“. 

„Tada još nije bilo jasno da on želi da bude taj koji će vladati srednjom Evropom umesto komunista i Sovjeta“, rekao je premijer. 

Orban je naveo da toga tada nije bio svestan, ali da Soroš sada više ne krije svoje planove, prenosi "Daily News Hungary". 

"On je srušio britansku funtu, preplavljuje Evropu migrantima, otvoreno će reći da nacionalne granice treba ukinuti i evropskim zemljama oduzeti suverenitet“, dodao je. 

Prema njegovim rečima, Mađarska ne može biti suverena sve dok javnim razmišljanjem dominira „liberalna hegemonija“. 

„Ono što želimo je pluralizam u Mađarskoj. Na Zapadu ovo nisu razumeli; tamošnje javno mišljenje nije u stanju da izađe iz liberalnih okvira“, dodao je on.

Kako je ocenio, mađarski politički sistem je bliži demokratskom načinu razmišljanja nego zapadnoevropski. 

„Liberali ne mare za narod; njihovo razmišljanje se fokusira na ideologiju, a ne na zajednicu ljudi“, dodao je on. 

Orban je rekao da je međunarodni uticaj Mađarske „veći od njene stvarne težine“ jer Evropljani, kako je naveo, sada mogu da izraze svoje mišljenje preko Mađarske.

„Krajnje je vreme da Zapad nauči da ne možete živeti u lažima jer će vas to razboleti i uništiti“, zaključio je Orban. 

 

Komentari (0)

Evropa