Evropa

Apokaliptični prizori iz mesta Grindavik na Islandu: Zbog pretnje erupcije vulkana evakuisani svi stanovnici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/11/2023

-

12:17

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Stanovnici Islanda ubrzano se pripremaju za očekivanu erupciju vulkana, nakon što su region potresle stotine malih zemljotresa u poslednje dve nedelje. U subotu su evakuisani svi stanovnici gradića Grindavik, oko 50 kilometara jugozapadno od glavnog grada Rejkjavika, gde se magma nalazi najbliže površini tla.

Žitelji koji su sada preseljeni kod članova porodice i prijatelja u drugim mestima, napustili svoje domove tokom zemljotresa koji je napravio pukotine na putevima i oštetio strukturu stambenih objekata.

Poluostrvo Rejkjanes na kom se Grinadvik nalazi, poznato je vulkansko i seizmičko žarište, ali je njegov vulkan bio uspavan gotovo 800 godina, pre nego što će eruptirati u martu 2021. godine iz pukotine u zemlji širine između 500 i 750 metara.

profimedia

 

Na snimcima od prvog dana evakuacije vide se kilometarske kolone na izlasku iz grada, a njegovi stanovnici imali su tek nekoliko minuta da napuste svoje domove. Nadležni su otkrili da su dva stanovnika prespavala evakuaciju pa su po njih naknadno došle iz spasilačke službe. 

U ponedeljak je dvadesetak stanovnika Grindavika dobilo dodatnih pet minuta da iznesu još stvari i ponesu kućne ljubimce i to u pratnji policije i spasilaca, a sve vreme nadgledao ih je helikopter obalske straže.

Tanjug AP/Brynjar Gunnarsson

 

Spaseno je i najmanje 49 mačaka, ali i kokoške i ovce, a ranije je objavljeno da se u Grindaviku još uvek nalazi 11 mačaka, jedan zec i desetak pilića i da se njihova evakuacija očekuje u toku ovog dana. 

Iako su stanovnici tog islandskog mesta van opasnosti, svet su obišle apokaliptične slike pukotina u asfaltu i razrušenih građevina putem društvenih mreža, a nadležni stručnjaci procenjuju da erupcija samo pitanje trenutka jer u ovom trenutku ispod južno-zapadnog dela Islanda teče reka magme dugačka oko 15 km i nalazi se na oko 800 metara dubine. 

Seizmička aktivnost počela je krajem oktobra u oblasti severno od Grindavika gde postoji mreža kratera starih 2.000 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa