Evropa

"Zabrinuti smo za kuće i infrastrukturu": Stručnjaci strahuju da bi vulkanska erupcija mogla da uništi grad na Islandu

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

12/11/2023

-

10:54

"Zabrinuti smo za kuće i infrastrukturu": Stručnjaci strahuju da bi vulkanska erupcija mogla da uništi grad na Islandu
Vulkanska erupcija može da uništi grad Grindavik u blizini Rejkjavika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stručnjaci su izrazili bojazan da bi vulkanska erupcija, koja se uskoro očekuje, mogla da uništi grad Grindavik u blizini Rejkjavika.

U Grindaviku, koji je u blizini glavnog grada Islanda, živi oko 4.000 ljudi i taj grad bi mogao biti teško oštećen u vulkanskoj erupciji, koja se očekuje u roku od nekoliko sati ili dana, navodi Gardijan.

Grindavik na jugozapadnoj obali Islanda evakuisan je u subotu u ranim jutarnjim satima, nakon što je pomeranje magme ispod Zemljine kore izazvalo stotine zemljotresa koji, kako se veruje, prethode erupciji.

"Zaista smo zabrinuti za sve kuće i infrastrukturu u tom području", rekao je Vidir Rejnison, šef islandske uprave za civilnu zaštitu i vanredne situacije.

Vlasti na Islandu proglasile su vanredno stanje nakon niza zemljotresa.

"Šef nacionalnih policijskih snaga proglasio je vanredno stanje za civilnu odbranu zbog intenzivne seizmičke aktivnosti u Sundhnjukagigaru, severno od Grindavika", navodi se u saopštenju organa civilne zaštite u petak uveče.

"Zemljotresi bi mogli postati značajniji" i "ovaj niz događaja mogao bi dovesti do erupcije", upozorilai su nadležni.

Prema islandskom meteorološkom zavodu (IMO), erupcija bi mogla da se dogodi "u roku od nekoliko dana".

Prema svedočenjima mladića iz Srbije koji se nalazi na Islandu, potresi se osećaju na svakih par sati.

"Stanje na ulicama Rejkjavika je za sada normalno. Čekamo zvanično obraćanje vlade, povodom vanredne situacije i vulkana. Rejkjavik je udaljen 55 kilometara Grindevika koji je epicentar zemljotresa. Za stanovnike tog malog grada je apokalipsa, jer su svi morali da napuste svoje domove zbog opasnosti od vulkana", rekao je za Blic Marko N. Prema njhovom pisanju, u ovom gradiću se nalazi oko10-ak srpskih porodica.

Grad Grindavik, na oko 40 kilometara jugozapadno od Rejkjavika, nalazi se u blizini rezervoara slatke vode i geotermalne elektrane Svartsengi, koja je glavni snabdevač strujom za 30.000 stanovnika na poluostrvu Rejkjanes.

Pema pisanju Euronews-a Island ima 33 aktivna vulkanska sistema, najveći broj u Evropi, a od kraja oktobra zabeleženo je 1.000 potresa.

Grad Grindavik se evakuiše

Urađeni su planovi evakuacije za grad Grindavik.Uprava civilne zaštite saopštila je i da šalje patrolni čamac Tor u Grindavik "iz bezbednosnih razloga".

U četvrtak je iz predostrožnosti zatvorena "Plava laguna", turističko mesto u blizini Grindavika poznato po svojim geotermalnim banjama.

Ovo nije bio jedini potres, piše Euronews. U petak rano uveče dva zemljotresa, od kojih je najjači bio jačine 5,2 stepena po prvim procenama IMO-a, osetila su se čak do glavnog grada Rejkjavika, četrdesetak kilometara dalje, i duž velikog dela južne obale zemlje.

 

 

Oko 24.000 potresa zabeleženo je na poluostrvu od kraja oktobra, prema IMO, sa "gustim rojem" od skoro 800 zemljotresa zabeleženih između ponoći i 14.00 GMT u petak.

IMO je primetio akumulaciju magme na dubini od pet kilometara, koja bi, ako bi se izvukla na površinu, izazvala vulkansku erupciju.Od 2021. godine na poluostrvu Rejkjanes dogodile su se tri erupcije, u martu 2021, avgustu 2022 i julu 2023, sve daleko od infrastrukture ili naseljenih područja. Island ima 33 aktivna vulkanska sistema, najveći broj u Evropi.

Tokom svoje poslednje erupcije 2010. godine, Ejafjalajokul je blokirao evropsko nebo i doveo do otkazivanja 100.000 letova, sa deset miliona putnika nasukano.

Komentari (0)

Evropa