Evropa

Fronteks: U prvih 10 meseci ove godine, 331.600 neregularnih prelaza granica EU

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2023

-

23:55

Fronteks: U prvih 10 meseci ove godine, 331.600 neregularnih prelaza granica EU
Fronteks: U prvih 10 meseci ove godine, 331.600 neregularnih prelaza granica EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prema preliminarnim rezultatima praćenja, u prvih 10 meseci ove godine broj otkrivenih neregularnih prelaza na spoljnim granicama Evropske unije iznosi 331.600, što čini rekordan broj posmatrajući period od 2015. godine.

Kako se navodi u izveštaju koji je Fronteks objavio na svom sajtu, u ovom periodu najveći broj prelazaka otkriven je na srednjomediteranskoj ruti - 143.613, što čini porast od 68 odsto u odnosu na isti period u 2022. godini.

Kada je reč o ruti Zapadni Balkan, u prvih 10 meseci 2023. detektovano je 97.300 neregularnih prelaza, što je 22 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Državljani Sirije, Obale Slonovače i Gvineje su u prvih deset meseci ove godine bili najzastupljeniji na svim rutama.

Tokom oktobra, najveći broj neregularnih prelaza zabeležen je na ruti Zapadni Balkan 17.656, a zatim na zapadnoafričkoj ruti, gde je zabeleženo 13.006 slučajeva. Prekomorski prelazi i dalje predstavljaju ekstremnu opasnost i podaci Međunarodne organizacije za migracije (IOM) pokazuju da je ove godine na Mediteranu prijavljeno 2.468 nestalih osoba, od kojih je većina plovila srednjomediteranskom rutom.

Uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima koji su povećali rizik od incidenata opasnih po život, u oktobru je broj otkrivenih neregularnih prelazaka ostao visok u Lamanšu i iznosio je preko 8.200.

Ipak, nadzor, nepovoljni vremenski uslovi i razni drugi faktori značajno su uticali na pokušaje prelska Kanala.

"Zanimljivo je da je dve trećine ovih pokušaja rezultiralo otkrivanjem i presretanjem od strane francuskih vlasti ili pokušajem prelaska koji je doveo do povratka na obalu ili spasavanja na moru", navodi se na sajtu Fronteksa.

Fronteks napominje da se preliminarni podaci predstavljeni u ovom saopštenju odnose na broj otkrivenih neregularnih prelazaka granice na spoljnim granicama Evropske unije. Ista osoba, dodaju, može više puta preći granicu na različitim lokacijama na spoljnoj granici.

Komentari (0)

Evropa