Evropa

Tenzije u Holandiji: Iznenadni uspon desnice uoči izbora

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2023

-

14:14

Tenzije u Holandiji: Iznenadni uspon desnice uoči izbora
Tenzije u Holandiji: Iznenadni uspon desnice uoči izbora - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iznenadni porast podrške ekstremnom desničaru, Gertu Vildersu, naelektrisao je podigao je tenzije pred početak izbora u Holandiji, dok je jedna anketa čak izjednačila Vildersovu anti - islamsku i anti - EU Partiju slobode na prvom mestu sa konzervativno-liberalnom partijom odlazećeg premijera Marka Rutea, piše Politiko.

Do poslednjih nekoliko dana, od njenog početka u julu, izborna trka vodila se između Ruteove Narodne partije za slobodu, i laburističko-zelenim savezom na čelu sa EU Fransom Timermansom i sa novoformiranom strankom desnog centra autsajdera Pitera Omcigta. 

Na početku kampanje, ekstremni desničar, Vilder, zauzeo je umereniji ton, rekavši da je "dostupan" za pregovore o koaliciji, nakon što je novi lider Ruteove stranke, Dilan Ješilgoz, rekla da, za razliku od svog prethodnika, neće isključiti Partiju za slobodu iz koalicionih pregovora. 

Međutim, njegova antiislamska retorika i dalje je u velikoj meri deo izbornog programa Partije za slobodu, koja želi da zabrani džamije i Kuran, ali i upotrebu islamskih marama u vladinim zgradama.  

Vilders koji se više od 15 godina buni protiv islama, od pokretanja svoje stranke 2006. godine, jedan je od ključnih predstavnika evropske krajnje desnice, i tvrd evroskeptik koji poziva na referendum o izlasku iz EU.

Holanđani danas biraju 150 članova parlamenta, a rezultati izbora očekuju se uveče.

Komentari (0)

Evropa