Evropa

Premijer Rumunije o presudi Evropskog suda o istopolnim zajednicama: Društvo u ovom trenutku nije spremno za tu odluku

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2023

-

09:39

Premijer Rumunije o presudi Evropskog suda o istopolnim zajednicama: Društvo u ovom trenutku nije spremno za tu odluku
Premijer Rumunije o presudi Evropskog suda o istopolnim zajednicama: Društvo u ovom trenutku nije spremno za tu odluku - Copyright Euronews Srbija/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

Rumunsko društvo nije spremno da izjednači prava istopolnih zajednica u skladu sa presudom suda u Strazburu, izjavio je premijer Marsel Čolaku.

Evropski sud za ljudska prava u maju je odlučio da je Rumunija bila dužna da pruži adekvatno priznanje i zaštitu za istopolne veze jer je utvrdio da je Rumunija prekršila pravo na porodični život 21 istopolnog para, prenosi Rojters.

Upitan da li će Rumunija sprovesti presudu, Čolaku je za radio Evropa FM rekao da "rumunsko društvo u ovom trenutku nije spremno za takvu odluku".

"To nije jedan od mojih prioriteta i mislim da Rumunija nije spremna. Nemam predrasuda, i ja imam prijatelje koji su u vezi sa muškarcem, nemam problem s tim, ovo govorim iz ugla premijera", saopštio je Čolaku.

U Rumuniji se održavaju lokalni, evropski, opšti i predsednički izbori 2024. Čolaku je dodao da to neće biti ni prvi ni poslednji put da Rumunija ne sprovede presude Evropskog suda za ljudska prava. Rumunija je dekriminalizovala homoseksualnost 2001. godine, decenijama kasnije od drugih članica Evropske unije, ali i dalje zabranjuje brak i građanska partnerstva za istopolne parove.

Komentari (0)

Evropa