Evropa

Muškarac uhvaćen na aerodromu Hitrou s kokainom u sanduku za psa osuđen na šest godina zatvora

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2023

-

21:00

Muškarac uhvaćen na aerodromu Hitrou s kokainom u sanduku za psa osuđen na šest godina zatvora
Tanjug/AP/Alberto Pezzali - Copyright Tanjug/AP/Alberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Muškarac, uhvaćen na londonskom aerodromu Hitrou u pokušaju da prokrijumčari kokain vredan 800.000 funti (oko 920.000 evra) u putnom sanduku svog psa, na kraju je priznao krivicu za prenos droge i danas je osuđen u Vinčesterskom sudu na šest godina i četiri meseca zatvora.

Horhe Pablo Samano Galas (43) uhapšen je kada je u maju stigao u London letom iz svog rodnog Meksika, nakon čega je njegov "nesvesni saučesnik" dvogodišnja ženka Kamila ostala bez vlasnika, preneo je Skaj njuz.

Osoblje u Prihvatnom centru za zaštitu životinja upravo je i razotkrilo slučaj nakon što je, tokom rutinske provere, primetilo da je kavez za putovanja "neobično težak, čudne veličine i veoma smrdi na sredstvo za skidanje boje".

Pažljivijim ispitivanjem, oni su pronašli deset paketa kokaina od po kilogram skrivenih unutar lažne baze pričvršćene za sanduk, a Samano Galas je uhapšen kada je došao po životinju.

Na ispitivanju, optuženi je prvobitno rekao policajcima iz Nacionalne agencije za kriminal (NCA) da je kupio pse od centra za spasavanje u Meksiku nekoliko nedelja ranije i da je rezervisao odmor u Velikoj Britaniji kako bi se s zbližio s njim. Međutim, istražitelji su otkrili da ga je transport psa koštao više od 3.000 funti, ali da nije rezervisao povratno putovanje.

Naknadne istrage otkrile su više drugih nedoslednosti u njegovoj priči, uključujući i to da je više puta menjao datume putovanja i rutu do Velike Britanije.

Viši menadžer NCA Daren Bar naveo je da "šverceri kokaina poput Samana Galasa igraju ključnu ulogu u modelu međunarodnih organizovanih kriminalnih grupa".

Dok Salas sada u zatvoru, priča će imati srećniji kraj za njegovu nesvesnu saučesnicu Kamilu, koju je udomio jedan od službenika Prihvatnog centra za zaštitu životinja na aerodromu Hitrou.

Šef tog odeljenja Džejk Holidej rekao je kako je brzo postalo očigledno da je ona veoma ljubazna i prijateljski nastrojena.

"Odlučili smo da hranimo Kamilu dok je istraga bila u toku kako bismo osigurali da joj je pružena ljubav kakvu zaslužuje", rekao je on. Potvrdio je da, nakon mnogo meseci, Kamila može da ide kući kod jednog od službenika za zaštitu životinja, koga prosto obožava.

Komentari (0)

Evropa