Evropa

Gardijan: Otkrivena uloga EU u "okrutnoj" trgovini životinja

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2023

-

17:47

Gardijan: Otkrivena uloga EU u "okrutnoj" trgovini životinja
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na osnovu brojnih zapisa obelodanjeni su dokazi o ulozi Evropske unije u kontroverznoj trgovini milionima žive stoke, prevožene na dugim distancama po Evropi i šire, što je dovelo do velike patnje domaćih životinja, ali i osude brojnih aktivista.

Aktivisti, koji su poveli kampanju o ovom slučaju, istakli da su tako dugi transporti okrutni i bespotrebni, preneo je britanski list Gardijan.

Oni su kao ključne faktore, koji utiču na zdravlje i stanje stoke, naveli prenatrpanost, iscrpljenost, dehidraciju i stres, a izrazili su i zabrinutost zbog mogućeg širenja bolesti.

Nalazi, koji su danas objavljeni, deo su šireg izveštaja koji su sačinile grupe "Saosećanje u svetskoj poljoprivredi" i "Evrogrupa za životinje" i dolaze u trenutku kada se zvaničnici EU pripremaju da početkom sledećeg meseca objave predloge za izmene propisa transporta domaćih živih životinja.

Dokumenti, koji su kopije zvaničnih evidencija planiranja poznatih kao dnevnici putovanja životinja, otkrili su po prvi put detalje putovanja više od 180.000 pošiljki goveda, svinja, ovaca i drugih vrsta u EU u periodu između 2021. i  2023. godine.

Prema pisanju Gardijana, milioni stoke transportovani su kamionima ili avionima na dugim putovanjima, koja su trajala i po više dana ili čak nedelja. Životinjama je trgovano između evropskih zemalja ili su bile predmet izvoza po svetu za uzgoj, tov i klanje, navedeno je u zapisima.

Oglasila se Evropska komisija

Holandska poslanica Evropskog parlamenta Anja Hazekamp rekla je da je šokirana nalazima i dodala da je neodrživo je držati onoliko životinja koliko ima u Evropskoj uniji, jer se time "stvara mnogo problema za životinje, klimu, biodiverzitet i zdravlje ljudi".

"Moramo eliminisati transport na velike udaljenosti, umesto da prevozimo životinje širom Evrope i na drugi kraj sveta, jer smešno je da se one šalju čak do Brazila i Kolumbije", kaže evroposlanica.

Evropska komisija je saopštila da radi na poboljšanju dobrobiti životinja više od 40 godina, tako što "progresivno poboljšava živote životinja i usvaja standarde dobrobiti u zakonima koji su među najvišima u svetu". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa