Evropa

Francuska će zabraniti pušenje na plažama, u parkovima, šumama i blizu škola

Komentari

Autor: FoNet

29/11/2023

-

12:44

Francuska će zabraniti pušenje na plažama, u parkovima, šumama i blizu škola
Unsplash - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Francuska će zabraniti pušenje na svim plažama, u parkovima, šumama i prostorima koji se nalaze blizu škola, rekla je danas Francuska ministarka zdravlja Orelin Ruso (Aurélien Rousseau), prenosi Gardian.

Od sada, rekla je ona, nepušačke zone postaju važni i mnogobrojni prostori kao deo realizacije strategije koju je najavio predsednik Makron o stvaranju prve nepušačke generacije Francuza do 2032. godine.

U ovoj zemlji već postoji 7.200 lokacija gde je pušenje zabranjeno, uključujući i grad Nicu na Francuskoj rivijeri gde je još 2012. godine ozakonjena prva plaža na kojoj je uživanje nikotina bilo zabranjeno.

Odlučeno je da lokacije, gde pušenje nije dozvoljeno, više neće birati lokalni organi uprave već će o ovome odluku donositi isključivo državni organi, odnosno vlada.

Ministarka je naglasila i da će taksa na cigarete biti povećana i da će standardna pakla od 20 cigareta, koja sada košta oko 11 eura, do kraja iduće godine poskupeti na 12 a zatim i na 13 eura. Vlada će, kaze Ruso, takodđe zabraniti i upotrebu svih vrsta elektronskih cigareta koje se smatraju veoma opasnim, jer popularizuju pušenje među omladinom.

Pušenje je u barovima i restoranima Francuse zabranjeno 2008. godine i danas ima veliku javnu podršku. Ipak, prema najnovijim podacima zdravstrvenih organizacija u Francuskoj svakodnevno puši oko 12 miliona građana, a skoro 32 procenta Francuza starosti između 18 i 75 godina svrstavaju sebe u pušače.

Svake godine u ovoj mediteranskoj zemlji od bolesti uzrokovanih uživanjem duvana premine čak 75.000 građana, a policija već neko vreme ukazuje na konstantno povećanje kriminala vezanog za šverc velikih količina cigareta.

Komentari (0)

Evropa