Evropa

Fon der Lajen: Britanija na putu ponovnog pridruživanja EU

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2023

-

20:57

Fon der Lajen: Britanija na putu ponovnog pridruživanja EU
Printskrin/audiovisual.ec.europa.eu - Copyright Printskrin/audiovisual.ec.europa.eu

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija je na jasnom putu ka ponovnom pridruživanju EU, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i pozvala mlade da preokrenu Bregzit.

Ona je na dodeli nagrada POLITICO 28 u Briselu naglasila da je svojoj deci rekla da je na sledećoj generaciji da "ispravi" grešku Bregzita.

"Moram da kažem, stalno govorim svojoj deci: 'Morate to da popravite. Napravili smo grešku, morate je popraviti.' Tako da i ovde mislim da je pravac kretanja, što je moje lično mišljenje, jasan", rekla je ona.

Portparol britanskog premijera Rišija Sunaka nije saglasan da Bregzit treba da se "popravi".

On je naveo da Britanija "ima premijera koji se zalagao za Bregzit pre nego što je to bilo u interesu njegove karijere jer on strastveno veruje u to". 

Ankete pokazuju da bi većina birača u Velikoj Britaniji podržala ponovni ulazak u EU ako bi se to zatražilo na referendumu, prenosi Politiko. 

Najnovija anketa objavljena krajem novembra pokazuje da je 48 odsto stanovništva za ponovno priključenje, a 36 odsto za odlazak, ali nijedna velika politička partija koja ima šanse za učešće u vlasti ne predlaže ponovno pridruživanje bloku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa