Evropa

Britanska vlada ponovo odložila graničnu kontrolu robe iz Evropske unije: Rok pomeren za početak naredne godine

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2023

-

20:07

Britanska vlada ponovo odložila graničnu kontrolu robe iz Evropske unije: Rok pomeren za početak naredne godine
Britanska vlada ponovo odložila graničnu kontrolu robe iz Evropske unije: Rok pomeren za početak naredne godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanije će odložiti uvođenje potpune kontrole uvoza robe iz Evropske unije nakon Bregzita za još tri meseca, čime se datum početka pomera na januar 2024. godine, saopšteno je danas iz britanske vlade.  

"Pošto je saslušala stavove industrije, vlada je pristala na odlaganje od tri meseca za uvođenje preostalih sanitarnih i fitosanitarnih kontrola, kao i pune carinske kontrole za nekvalifikovanu severnoirsku robu", navodi se u saopštenju, prenosi Euraktiv.

Zahtevi koji se odnose na fizičke provere i deklaracije o bezbednosti, trebalo bi da budu sprovedeni u fazama do 2024. godine.

Datum za neke od njih, kao što su provere životinjskih proizvoda i biljaka srednjeg rizika, takođe se odlaže za tri meseca kako bi se preduzećima dalo dovoljno vremena da se pripreme.

Novi Granični ciljni model britanske vlade pametnije će koristiti podatke i tehnologiju, čime će biti smanjen obim podataka i papirologije koji se zahtevaju od preduzeća prilikom uvoza robe.

Te promene bi uštedele preduzećima oko 600 miliona evra godišnje u poređenju sa originalnim modelom uvoza koji je trebalo da bude uveden 2022. godine, navodi se u saopštenju britanske vlade.

Takođe je planiran sistem "Jedinstvenog trgovinskog šaltera" koji će pojednostaviti uvoz i izvoz, tako da će trgovci morati da dostave informacije samo jednom.

Britanija je napustila jedinstveno tržište EU u januaru 2021. godine i nekoliko puta je odlagala punu primenu graničnih kontrola usled zabrinutosti zbog smetnji u radu luka i rizika od povećanja troškova života, prenosi Euraktiv.

Brisel je, sa druge strane, odmah uveo provere i papirologiju za robu koja se kreće iz Velike Britanije u EU, što je dovelo do kašnjenja i većih troškova, kao i izazova koje su preduzeća morala da prevaziđu.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa