Evropa

Britanski ministar Kleverli putuje u Peking na sastanak sa Vang Jijem

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2023

-

17:01

Britanski ministar Kleverli putuje u Peking na sastanak sa Vang Jijem
Džejms Kleverli - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli otputovaće sutra u dugoočekivanu posetu Kini, a Rojters ocenjuje da je to znak da se odnosi između dve zemlje normalizuju, nakon godina tenzija zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost Londona i navodnih kršenja ljudskih prava Pekinga.

Kleverli će se sastati sa svojim kineskim kolegom Vang Jijem, što će biti najviša zvanična poseta jednog britanskog ministra Kini u poslednjih pet godina.

Britanija pokušava da poboljša veze sa Pekingom, nakon što su odnosi pali na najnižu tačku u decenijama pod bivšim premijerom Borisom Džonsonom kada je London ograničio neke kineske investicije iz razloga nacionalne bezbednosti i izrazio zabrinutost zbog gušenja sloboda u Siđijangu i Hongkongu, navodi Rojters.

Kleverli je pre putovanja  u Kinu saopštio da bi bila greška pokušavati da se izoluje druga najveća svetska ekonomija i da je potrebna saradnja u oblastima kao što su klimatske promene, ekonomska nestabilnost i nuklearna proliferacija.

"Važno je da upravljamo našim odnosom sa Kinom u nizu pitanja", naveo  je Kleverli u saopštenju.
Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin saopštio je da je "u zajedničkom interesu" naroda dve države da razvijaju odnose. 

Kleverli je bio primoran da odloži posetu, koja je ranije bila zakazana za jul, nakon misterioznog nestanka iz javnog života tadašnjeg kineskog ministra spoljnih poslova Ćin Ganga, a kasnije i njegove smene.

Poslednji put kada je jedan britanski ministar spoljnih poslova posetio Kinu, bio je kada je Džeremi Hant putovao 2018. godine u Peking.

Komentari (0)

Evropa