Evropa

Sprečen teroristički napad u Kelnu: Uhapšena dvojica tinejdžera sa "veoma konkretnim" planom

Komentari

Autor: Bild

30/11/2023

-

15:34

Sprečen teroristički napad u Kelnu: Uhapšena dvojica tinejdžera sa "veoma konkretnim" planom
Božićni sajam u Kelnu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka policija uhapsila je danas dvojicu tinejdžera osumnjičenih da su planirali da izvrše teroristički napad u Kelnu. Reč je o Edrisu D. (15) nemačko-avganistanskog porekla i Rasulu M. (16), ruskom državljaninu koji živi u Nemačkoj, navodi "Bild".

Prema pisanju lista, Edris je na Telegramu pozvao na "sveti rat protiv Zapada" i najavio napad za petak, 1. decembar, zbog čega su reagovali policija i tužilaštvo.

Otkrili planove na Telegramu

Šef Savezne kancelarije za zaštitu ustava Tomas Haldenvang upozorio je u sredu na izuzetno visok rizik od terorizma, a ubrzo je postalo jasno i zašto.

Naime, obaveštajna služba je dobila informaciju o osumnjičenom nakon što je kao korisnik Telegrama u jednoj grupi koja veliča terorizam Islamske države, objavio snimak na kojem se vidi kako poziva na sveti rat protiv Zapada i najavljuje svoj napad za petak, 1. decembar.

Odmah su upozoreni svi bezbednosni organi širom Nemačke. Islamista sa Telegrama je brzo identifikovan, a prema informacijama Bilda radi se o Edrisu D. iz Buršajda.

profimedia

 

Petnaestogodišnjak nemačko-avganistanskog porekla do juče nije bio poznat policiji, kao ni obaveštajnim službama kao osumnjičeni za terorizam, jer do sada nije bilo saznanja relevantnih za državnu bezbednost.

Međutim, istražitelji su ubrzo otkrili da je petnaestogodišnjak imao blizak kontakt i sa ruskim državljaninom i korisnikom Telegrama Rasulom M. iz Vitskota (Branderburg). Rasul je odranije poznat kao simpatizer terorističke organizacije Islamska država, ali i policiji po širenju terorističke propagande. I ovaj šesnaestogodišnjak je klasifikovan kao takozvana "relevantna osoba" u Branderburgu, odosno osumnjičena za terorizam.

Hteli da napadnu božićnu pijacu i sinagogu

Istragom je otkriveno da je osim božićne pijace, i sinanoga u Kelnu takođe mogla biti deo sumnjivih planova dvojice islamista.

Mladi Rus je navodno želeo da otputuje kod Edrisa D. u Buršajd 1. decembra, a prema istrazi državne bezbednosti, napad su planirali da izvrše zapaljivim uređajima koje bi sami napravili ili pomoću malog kamiona.

Prema infromacijama Bilda, destinacija je trebalo da bude božićna pijaca ili sinanoga u Kelnu. Takođe se navodi da su planirali mogući odlazak iz zemlje nakon napada.

Nakon što su istražitelji pretresli dečje sobe dvojice tinejdžera, oni su privedeni, a javno tužilaštvo u Dizeldorfu i javno tužilaštvo u Nojrupinu pokrenulo je istragu.

profimedia

 

"Jedan mladić je pisao o planovima napada u grupi na Telegramu. Na kraju su se dogovorili oko veoma specifičnog plana za napad na božićni sajam - sa vrlo konkretnim efektom", rekao je ministar unutrašnjih poslova Severne Rajne-Vestfalije Herbert Reul u sredu uveče u Dizeldorfu.

"Moramo da držimo oči otvorenim kada su u pitanju naše božićne pijace", kaže Reul.

Majkl Eser, šef Uprave za kriminal u policiji Kelna, komentarisao je bezbednost na božićnim pijacama i u jevrejskim institucijama.

"Sproveli smo istragu u ovom slučaju u Kelnu i na osnovu dostupnih saznanja uhapsili mlade osobe. Trenutno nema naznaka iz postupaka koji bi ukazivali na preispitivanje postojećeg bezbednosnog stanja. Budni smo, u stalnoj smo komunikaciji sa državnim i saveznim organima bezbednosti i činimo sve što možemo da zaštitimo stanovništvo", rekao je on.

Komentari (0)

Evropa