Evropa

Ruska policija izvršila pretres gej klubova i barova

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2023

-

17:46

Ruska policija izvršila pretres gej klubova i barova
Ruska policija izvršila pretres gej klubova i barova - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruska policija izvršila je pretres gej klubova i barova nakon što je LGBTQ pokret u Rusiji označen kao ekstremistička organizacija

Policija je u petak uveče pretražila LGBTQ klubove širom Moskve, uključujući noćni klub, mušku saunu i bar u kojem su se održavale LGBTQ zabave, pod izgovorom da traži drogu, javili su lokalni mediji, preneo je Skaj njuz.

Racije su usledile nekoliko dana nakon što je Vrhovni sud Rusije zabranio "globalni LGBTQ pokret".

Svedoci pretresa rekli su novinarima da su bezbednosne službe proveravale i fotografisale dokumenta posetilaca klubova. 

Nekoliko LGBTQ mesta za izlaske već je zatvoreno u Rusiji nakon te odluke, uključujući i gej klub Central Station u Sankt Peterburgu, čiji je vlasnik napisao na društvenim mrežama da klub neće ponovo biti otvoren dok su na snazi novi zakoni.

Aktivisti kažu da je sudska definicija pokreta toliko široka i nejasna da daje ruskim vlastima mogućnost da se obračunaju sa svim pojedincima ili grupama za koje se smatra da su deo LGBTQ zajednice.

Kremlj je 2013. godine usvojio prvi zakon kojim se ograničavaju prava LGBTQ zajednice, kojim je zabranjeno svako javno odobravanje "netradicionalnih seksualnih odnosa" među maloletnicima.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prošle godine proširio taj zakon na odrasle, efektivno zabranivši javnu podršku LGBTQ osobama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa