Fokus

Ministarstvo odbrane Rusije: Oružane snage sada imaju više od 1,3 miliona vojnika

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2023

-

23:15

Ministarstvo odbrane Rusije: Oružane snage sada imaju više od 1,3 miliona vojnika
Ministarstvo odbrane Rusije: Oružane snage sada imaju više od 1,3 miliona vojnika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Maksimalna snaga Oružanih snaga Rusije povećana je za 170 hiljada vojnika, tako da sada imaju više od 1,3 miliona vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U toj objavi se napominje da sada, "u skladu sa ukazom predsednika Rusije od 29. novembra 2023. godine, Oružane snage imaju milion i 320 hiljada vojnih lica“, prenele su RIA Novosti. Dodaje se da se ovaj proces odvija u fazama i da se radi o Rusima koji žele da služe po ugovoru.

"S tim u vezi, ne planira se značajno povećanje regrutacije građana na služenje vojnog roka, niti je u planu mobilizacija", ističe Ministarstvo odbrane.

U tom resoru objašnjeno je da je povećanje broja vojnika u Oružanim snagama posledica rastućih pretnji Rusiji povezanih sa ''Specijalnom operacijom u Ukrajini'' i aktuelnim širenjem NATO.

"Što se tiče Severnoatlantske alijanse, reč je o povećanju vojnog kontingenta bloka u blizini ruskih granica, kao i o razmeštanju dodatnih sistema PVO i udarnog naoružanja", navodi ministarstvo.

U saopštenju je napomenuto da se "potencijal taktičkih nuklearnih NATO snaga povećava, a SAD nameravaju da zamene 200 zastarelih nuklearnih bombi sa slobodnim padom koje se nalaze u Evropi i Turskoj, novom verzijom visoke preciznosti do kraja 2025. godine".

"U sadašnjim uslovima, dodatno povećanje borbene snage i broja ruskih trupa predstavlja adekvatan odgovor na agresivne aktivnosti alijanse", poručuje Ministarstvo odbrane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet