Evropa

Makron tuži vlasnika bilborda koji ga je predstavio kao Hitlera

Komentari

Autor: Euronews, AFP

29/07/2021

-

11:15

Makron tuži vlasnika bilborda koji ga je predstavio kao Hitlera
Austrijska policija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron tužiće vlasnika bilborda koji ga je na njemu predstavio kao nekadašnjeg nacističkog vođu Adolfa Hitlera u znak protesta zbog restrikcija u vezi sa pandemijom koronavirusa.

Mišel Anž Flori, u čijem je vlasništvu oko 400 bilborda u južnom departmanu Var, napisao je u sredu na Tviteru da je saznao da će biti saslušan u četvrtak u policijskoj stanici u Tulonu, nakon pritužbe predsednika Republike.

"Tako da u Makroniji možete da se šalite na račun proroka, to je satira, ali ako napravite da predsednik izgleda kao diktator, to je bogohuljenje", napisao je on.

Na uvredljivom posteru Makron je predstavljen u uniformi nacističkog lidera Adolfa Hitlera, uz prepoznatljive brkove, te je akrnonim predsednikovog pokreta LREM pretvoren u kukasti krst. Poruka glasi: "Poslušajte, vakcinišite se".

Slika je prikazana poslednjih nekoliko dana na dva bilborba, veličine četiri puta tri metra, smeštenih na putu sa četiri trake u blizini ulaza u Tulon. Na jednom od njih ispisana je i reč "sramota".

Kancelarija javnog tužioca Tulona je otvorila istragu u utorak zbog "javne uvrede".

Krivično delo "vređanje predsednika" ukinuto je 2013. godine nakon presude Evropskog suda za ljudska prava kojom se osuđuje Francuska, ali je šef države zaštićen od vređanja i javne klevete kao i svaki običan građanin.

"Vi vidite Hitlera, ali možete da vidite Staljina, ili ja vidim Čarlija Čaplina u diktatoru. Cilj ovih plakata je da se preispita ova demokratija u kojoj se odluke donose bez diskusije na zdravstvenom savetu", branio se Flori.

Ovo nije prvi put da su njegovi bilbordi, često korišćeni za komentarisanje političkih ili društvenih problema, izazvali kritike ili mu doneli pravne probleme.

Mnogi stanovnici Francuske upoređuju restrukcije uvedene zbog kovida 19 sa diktaturom u zemlji, a neki su protestovali protiv zdravstvene propusnice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa