Evropa

Američki stručnjaci na Kipru pomažu u istrazi oko izbegavanja sankcija Rusima

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2023

-

16:30

Američki stručnjaci na Kipru pomažu u istrazi oko izbegavanja sankcija Rusima
Američki stručnjaci na Kipru pomažu u istrazi oko izbegavanja sankcija Rusima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grupa stručnjaka iz Sjedinjenih Američkih Država nalazi se na Kipru kako bi pomogla tamošnjim organima za sprovođenje zakona u istragama o navodnom izbegavanju sankcija ruskim oligarsima, saopštila je kiparska vlada.

Predsednik Kipra Nikos Hristodulidis sastao se sa američkim ekspertima, koji će savetovati tamošnju policiju o tome kako najbolje da sprovode istrage u slučajevima u vezi sa finansijskim kriminalom, preneo je AP.

Portparol kiparske vlade Konstantinos Letimbiotis rekao je da će oni ostati nekoliko dana u mediteranskoj ostrvskoj državi, a da će se kasnije vratiti da nastave s pružanjem pomoći.

Hristodulidis je istakao da su u toku mnoge istrage o navodnom izbegavanju sankcija, ali nije želeo da iznosi detalje.

Eksperti će pomoći timu od sedam policijskih istražitelja da pregleda stare i nove medijske izveštaje u kojima se navodi da su kiparski advokati i računovođe prebacivali novac ruskih oligarha kroz zamršenu mrežu kompanija i trustova, kako bi izbegli njihovu zaplenu u skladu sa sankcijama, ustanovljenim nakon početka rata Rusije u Ukrajini.

Najnoviji navodi su se pojavili u nekoliko tekstova koje je prošlog meseca objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara.

U njima su citirani "procureli" dokumenti, koji ukazuju na to kako su navodno neke kiparske firme pomogle ruskim oligarsima da prenose svoj novac kako bi izbegli sankcije.

Kiparski zvaničnici rekli su da u tim spadaju i stručnjaci iz Federalnog istražnog biroa i Ministarstva pravde.

Zvaničnici su govorili anonimno, jer im nije bilo dozvoljeno da to iznose u javnost. Hristodulidis je prošlog meseca AP-u rekao da se lično obratio "trećoj zemlji", koju nije imenovao, za pomoć oko novih i starih navoda da su kiparski pružaoci finansijskih usluga pomogli ruskim oligarsima da zaobiđu međunarodne sankcije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa