Planeta

Putin i brojna ruska delegacija stigli u Abu Dabi: Objavljeno koje će biti teme razgovora

Komentari

Autor: Fonet, Tanjug

06/12/2023

-

10:05

Putin i brojna ruska delegacija stigli u Abu Dabi: Objavljeno koje će biti teme razgovora
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je danas u Abu Dabi, prestonicu Ujedinjenih Arapskih Emirata, gde će razgovarati sa predsednikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom, javlja agencija RIA Novosti.

Planirano je da Putin i Al Nahjan razgovaraju o stanju i perspektivama daljeg razvoja saradnje dve zemlje, a na dnevnom redu će biti i aktuelna međunarodna pitanja sa akcentom na stanje stvari u regionu Bliskog istoka.

Ovo će biti drugi sastanak lidera ove godine, a prethodni je održan u junu, na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u ​​Sankt Peterburgu, gde su UAE bili predstavljeni u počasnom statusu "zemlje gosta".

Ruskog lidera prati brojna delegacija, u kojoj su ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prvi potpredsednik Vlade Ruske Federacije Andrej Belousov, šef Ministarstva industrije i trgovine Denis Manturov, potpredsednik Vlade Aleksandar Novak, direktor Centralne banke Elvira Nabiulina, šef Roskosmosa Jurij Borisov, šef Rosatoma Aleksej Lihačov i direktor Ruskog fonda za direktne investicije (RFPI) Kiril Dmitrijev. 

U delegaciji su i predstavnici poslovne zajednice.

Nakon razgovora u Abu Dabiju, Putin će se uputiti u Rijad, gde bi trebalo da se sastane sa prestolonaslednikom i predsedavajućim Saveta ministara Saudijske Arabije Mohamedom bin Salmanom Al Saudom.

Putin došao uprkos nalogu za hapšenje

Ruski predsednik odlučio se za posetu zemljama Bliskog istoka uprkos tome što postoji nalog za njegovo hapšenje, koji je izdao Međunarodni krivični sud (MKS) zbog rata u Ukrajini, javlja Asošijeted pres.

Ni Saudijska Arabija, ni UAE nisu potpisali osnivački ugovor MKS, što znači da nisu ni u kakvoj obavezi da uhapse Putina zbog naloga koji ga optužuje da je odgovoran za otmice dece iz Ukrajine tokom rata.

Ta poseta dolazi u trenutku kada naoružana policija UN patrolira delom Ekspo Sitija u Dubaiju, koji se sada smatra međunarodnom teritorijom za razgovore.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet