Fokus

Putin: Svet doživljava dramatične promene, dolazi pravedniji svetski poredak

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2023

-

17:51

Putin: Svet doživljava dramatične promene, dolazi pravedniji svetski poredak
Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da svet doživljava dramatične promene, te da unipolarni sistem zamenjuje pravedniji svetski poredak.

"Svet je u stanju turbulencije i doživljava dramatične promene. Glavni trend je da se nekadašnji unipolarni sistem zamenjuje novim, pravednijim i multipolarnim svetskim poretkom", rekao je Putin na konferenciji za medije, nakon što je primio akreditive novih ambasadora u toj zemlji, prenosi TASS.

Naveo je da će Rusija kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nastaviti da doprinosi rešavanju gorućih regionalnih i globalnih problema.

"Uporno branimo formiranje pravičnog sistema međunarodnih ekonomskih odnosa bez nelojalne konkurencije, jednostranih sankcija i politički motivisanih ograničenja", poručio je ruski predsednik.

Govoreći o izraelsko-palestinskom sukobu, Putin je opisao situaciju u Pojasu Gaze kao humanitarnu katastrofu.

"Usled dugotrajne palestinsko-izraelske konfrontacije, ova tragična situacija je postala prava humanitarna katastrofa", rekao je predsednik Rusije.

Putin se dotakao odnosa Rusije i Nemačke, rekavši da su dve zemlje razvijale korisnu saradnju više od pola veka koja je donela korist i Berlinu i Moskvi.

"Ona je donela korist obema državama, a možda i ne samo nama, već celom evropskom kontinentu. Štaviše, energetika je oduvek bila privlačna za bilateralnu saradnju. Naša zemlja je decenijama pouzdano snabdevala Nemačku ekološki prihvatljivim gasnim gorivom, naftom i drugim energentima. Ova saradnja je bukvalno narušena, između ostalog i sabotažama na Severnom toku", rekao je ruski predsednik.

Kada je reč o Velikoj Britaniji, Putin se nada poboljšanju odnosa sa zvaničnim Londonom.

"Trenutna situacija u dijalogu sa Londonom je opštepoznata. Nadajmo se da će se situacija ipak promeniti na bolje u korist naše dve zemlje i naših naroda", poručio je predsednik Rusije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet