Planeta

Putin izrazio saučešće zbog smrti Kisindžera: Preminuo je izuzetan diplomata, mudar i dalekovid državnik

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2023

-

10:45

Putin izrazio saučešće zbog smrti Kisindžera: Preminuo je izuzetan diplomata, mudar i dalekovid državnik
Putin izrazio saučešće zbog smrti Kisindžera: Preminuo je izuzetan diplomata, mudar i dalekovid državnik - Copyright Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je duboko saučešće povodom smrti nekadašnjeg američkog diplomate Henrija Kisindžera.

Putin je u telegramu Kisindžerovoj udovici Nensi rekao da je on bio mudar i dalekovid državnik, saopšteno je iz Kremlja.

"Preminuo je izuzetan diplomata, mudar i dalekovid državnik, koji je decenijama uživao zasluženi autoritet širom sveta", naveo je Putin.

On je podsetio da se Kisindžerovo ime povezuje sa pragmatičnom politikom koja je omogućila postizanje detanta i važnih sporazuma sa SAD, prenosi RIA Novosti.

Kisindžer, kontroverzni dobitnik Nobelove nagrade i moćni diplomata čija je služba za vreme dvojice predsednika ostavila neizbrisivi trag na američkoj spoljnoj politici, preminuo je u stotoj godini.

Kao državni sekretar sedamdesetih godina prošlog veka je u administraciji Ričarda Niksona, učestvovao u ključnim globalnim događajima te decenije. 

Njegovi napori su doveli do diplomatskog otvaranja Kine, istorijskih razgovora SAD i Sovjetskog Saveza o kontroli naoružanja, proširenja veza između Izraela i njegovih arapskih suseda i Pariskog mirovnog sporazuma sa Severnim Vijetnamom.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet