Fokus

Kina poslala telegram saučešća Bajdenu povodom smrti Kisindžera

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2023

-

09:35

Kina poslala telegram saučešća Bajdenu povodom smrti Kisindžera
Henri Kisindžer - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineski predsednik Si Đinping poslao je danas telegram saučešća američkom kolegi Džozefu Bajdenu nakon smrti bivšeg šefa diplomatije SAD Henrija Kisindžera, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

"Kisindžer je bio dragi, stari prijatelj kineskog naroda i biće upamćen zbog svoje iskrene posvećenosti kinesko-američkim odnosima", rekao je portparol kineskog ministarstva Vang Venbin, preneo je Rojters.

Povodom smrti Kisindžera, koji je preminuo u sredu u 101. godini, oglasio se i kineski ambasador u Vašingtonu Šije Feng.

"Ovo je veliki gubitak za obe naše zemlje i svet. Kisindžer će uvek živeti u srcima kineskog naroda kao najcenjeniji stari prijatelj", naveo je Šije na platformi X (Tviter).

Kineski državni mediji su preneli da je Kisindžer posetio Kinu više od 100 puta nakon tajnog putovanja 1971. godine  u Peking, koje je utrlo put za obnavljanje zvaničnih veza, navodi Blumberg.
Bivši američki dipčomata susreo se sa kineskim liderom Si Đinpingom u julu, u vreme kada se Peking okrenuo poznatim licima kako bi našao zajednički jezik, nakon što su se pogoršali odnosi sa SAD.

Tako se Kisindžer u julu susreo sa bivšim ministrom odbrane Li Šangfuom, koji je pre toga odbio da se sretne sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom u Singapuru. Kisindžer je tada rekao Liju da "ni Amerika, ni Kina, ne mogu da priušte cenu da pretiraju jedna drugu kao neprijatelja".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet