Evropa

Stranci koji dolaze u Rusiju mogli bi da budu naterani da potpišu "zakletvu lojalnosti"

Komentari

Autor: Guardian

29/11/2023

-

20:04

Stranci koji dolaze u Rusiju mogli bi da budu naterani da potpišu "zakletvu lojalnosti"
Stranci koji dolaze u Rusiju mogli bi da budu naterani da potpišu "zakletvu lojalnosti" - Copyright Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova predložilo je uvođenje "zakletve lojalnosti" koju bi stranci morali da potpišu po ulasku u zemlju, pošto vlada razmatra strožu kontrolu javnog mnenja usred njenog rata u Ukrajini, piše Gardijan.

Nova pravila bi uključivala zabranu kritike ruske države i najviših zvaničnika, uključujući Vladimira Putina, spoljnu politiku Kremlja, uključujući rusku invaziju na Ukrajinu, diskusiju o LGBTQ+ pitanjima i podršku istopolnim brakovima, i "izvrtanje istorijske istine o podvigu sovjetskog naroda u odbrani otadžbine i njegov doprinos pobedi nad fašizmom". 

Sva ta pitanja postala su kamen temeljac konzervativne socijalne politike pod Putinom, koji je postao samozvani čuvar "tradicionalnih vrednosti" i "istorijske istine" dok je Rusiju terao u međunarodnu izolaciju kroz seriju sukoba sa zapadom, prenosi britanski list.

Ranije ove nedelje, Putin je pozvao ruske porodice da nastoje da imaju čak sedmoro ili osmoro dece, upozoravajući da se Rusija suočava sa ogromnom demografskom krizom koja bi mogla da ide u korist njenih neprijatelja. 

Nije jasno kada će zakon, koji ministarstvo naziva "zakletvom lojalnosti", biti podnesen ruskoj Državnoj dumi. Slični zakoni se razmatraju od 2021. godine, ali je ovo prvi put da su ruski mediji videli nacrt zakona. 

Nacrt zakona, o kojem je prva objavila državna novinska agencija Tass, zahtevao bi od stranaca koji dolaze u Rusiju da potpišu dokument kojim se zabranjuje "ometanje aktivnosti državnih organa Ruske Federacije, diskreditujući u bilo kom obliku spoljnu i unutrašnju državnu politiku Ruske Federacije".

Samo onim strancima koji su potpisali dokument biće dozvoljen ulazak u zemlju, navodi novinska agencija. 

Ostaju na snazi drakonske kazne za ruske državljane, koji mogu biti osuđeni na do 15 godina zatvora zbog namernog širenja informacija koje se ocene kao diskreditacija ruske vojske ili drugih umešanih u borbe u Ukrajini. 

Svako ko ima dilemu šta je brak ili dovodi u pitanje rat u Ukrajini treba da zaobiđe Rusiju

 Vest o nacrtu zakona stigla je u trenutku kada ruski vrhovni sud razmatra da označi "međunarodni LGBT društveni pokret" kao "ekstremistički" pokret. Činjenica da takav formalni pokret ne postoji, sugeriše da će ruskim organima za sprovođenje zakona biti dat "cart blanš" da progone LGBTQ+ aktiviste u zemlji.

Kako navodi Tass, nacrt zakona bi takođe zabranio dovođenje u pitanje "koncept institucije braka kao zajednice između muškarca i žene i vrednosti koje se odnose na porodicu, majčinstvo, očinstvo i detinjstvo". 

"Po ulasku u Rusiju, stranci bi takođe bili zakonski obavezni da se uzdrže od propagande netradicionalnih seksualnih odnosa", navodi se u nacrtu zakona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa