Evropa

Lažne dojave o bombama tresu Litvaniju: Tri meseca škole u toj zemlji dobijaju mejlove sa pretećim sadržajem

Komentari

Autor: Euronews

06/12/2023

-

23:11

Lažne dojave o bombama tresu Litvaniju: Tri meseca škole u toj zemlji dobijaju mejlove sa pretećim sadržajem
Lažne dojave o bombama tresu Litvaniju: Tri meseca škole u toj zemlji dobijaju mejlove sa pretećim sadržajem - Copyright AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Nisu samo škole u Srbiji na meti onih koji u poslednje vreme šalju lažne dojave o bombama. Sa ovim problemom se suočavaju škole i druge javne ustanove širom Litvanije.

Desetine škola i javnih institucija širom Litvanije prijavilo je u sredu ujutro pretnje bombama, što je treći put u poslednjih nekoliko meseci.

Portparol Uprave policije te zemlje Ramunas Matonis rekao je da te pretnje "nisu usmerene samo na škole, već i na razne druge institucije".

Iako tačan broj nije poznat, izveštaji policije kažu da se radi o nekoliko stotina pijava. Preteće poruke se u šalju uglavnom noću, i u njima se navodi tačno vreme za detonaciju eksploziva.

"Škole i gimnazije dobijale su nekoliko stotina mejlova na ruskom jeziku", naveli su iz Uprave policije.

Ovaj porast pretnji bombama Nacionalni centar za upravljanje krizama tretira kao "informacioni napad".

Matonis je pozvao institucije da ne obustavljaju svoj rad, osim ako ne identifikuju sumnjivi predmet ili druge znakovi koji ukazuju na pretnju.

Treći mesec intenzivnih pretnji bombama

Sličan talas "lažnih dojava" zabeležen je sredinom oktobra kada su na adrese škola, vrtića i opštinskih kancelarija stizale hiljade mejlova u kojima se pretilo litvanskim institucijama.

Međutim, i u drugim baltičkim državama, poput Letonije i Estonije, škole su bile meta napada. 

Nakon dojava u oktobru, litvanske škole dobijale su nove pretnje i krajem novembra, kada su preteći mejlovi stizali na engleskom jeziku.

Profimedia

 

"Postoje mogućnosti da neko želi da destabilizuje Litvaniju", rekla je za Euronews doktorka Ejmi Verden sa Univerziteta u Lajdenu.

"Moguće je da je ovu akciju izvela grupa povezana sa ruskom vladom. Ova zemlja je dugo bila svesna rizika od ruskog mešanja. Želja Litvanaca da budu bliski Evropskoj uniji bila je značajno motivisana nastojanjem da se drže podalje od Rusije, ali i da budu zaštićeni od Rusije", tvrdi Verden. 

U poslednjim napadima koji su zabeleženi u sredu, lažne pretnje bombama dobili su i aerodromi u Viljnusu i Kaunasu, kao i hidroelektrana u Kaunasu.

Odeljenje državne bezbednosti te zemlje sumnja da iza ovih incidenata može da stoji koordinisan napor koji su organizovale "neprijateljske države", što naglašava potrebu za povećanom budnošću i bezbednosnim merama u Litvaniji. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa