Evropa

Lajčak: Region da shvati da je proširenje jedinstvena prilika, Hil: Podržavamo

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2023

-

13:26

Lajčak: Region da shvati da je proširenje jedinstvena prilika, Hil: Podržavamo
Lajčak: Region da shvati da je proširenje jedinstvena prilika, Hil: Podržavamo - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izjavio je danas da bi region trebalo da shvati da je članstvo u Evrospkoj uniji jedinstvena prilika, da su zemlje u regionu Zapadnog Balkana postigle izvestan napredak, ali da korupcija i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju.

On je na samitu EU-Zapadni Balkan u organizaciji briselske tink tenk organizacije "Prijatelji Evrope" (Friends of Europe) rekao da bi region najpre trebalo da se probudi iz letargije za šta predlaže dve opcije.

"Prvo, da damo šansu Ukrajini i Moldaviji, jer ima mnogo pozitivne energije, mnogo posvećenosti, i region će videti da se to dešava i da možda neće biti u vozu. I drugo, ako neka od zemalja iz regiona dobije priliku da krenu napred, siguran sam da će ostatak regiona takođe krenuti napred, jer se veoma pažljivo prate", rekao je Lajčak.

On je rekao i da je u vezi sa proširenjem jedno od važnih pitanja normalizacija odnosa Beograda i Prištine i ocenio da u tom procesu ima izvesnog napretka.

"U svakodnevnom sam kontaktu sa dve strane i jasno je da ne možemo postići normalizaciju ako nema jasne vizije da je to povezano sa veoma konkretnim procesom evropskih integracija", rekao je on.

Lajčak je ocenio i da je važno da se bitne političke odluke donesu pre ulaska u kampanju za izbore u EU.

"Da postoji Olimpijada za tešku istoriju, Srbija bi bila na vrhu"

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil rekao je da ta zemlja podržava proširenje EU na Zapadni Balkan i dodao da je iz perspektive SAD, put ka EU jedini put.

Euronews

 

"Srbija je drugačija, ima svoju istoriju, svi su opterećeni teškom istorijom. Da postoji Olimpijada za tešku istoriju, mislim da bi Srbija bila na vrhu, imala neku vrstu zlatne medalje. Ono što gledate u ovim zemljama je da li idu u pravom smeru, da li rade ispravnu stvar u smislu unutrašnjih reformi, vrste stvari o kojima govorimo u ovim poglavljima i klasterima, da li rade pravu stvar iznutra", rekao je Hil.

On je rekao i da misli da je projekat proširenja izvodljiv, naročito uz energiju koja dolazi iz Evropske unije.

"Potreban nam je proces regionalne saradnje. Ne zanima me da li to nazivate Otvorenim Balkanom, Berlinskim procesom, otvorenim Berlinom, kako god hoćete. Ono što ja znam, ono što znam proučavajući istoriju jeste da ako se vratite na 1878, Berlinski kongres u Berlinu, videćete da su zemlje mislile da moraju da se približe nekoj velikoj sili. I ovo je zaista bio značajan trenutak, mislim, za ove zemlje. Jer međusobna saradnja, čak i uspostavljanje obrazaca saradnje, kako da to kažem, nije došlo prirodno, a one su to ipak shvatile", rekao je američki ambasador.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa