Evropa

Sunak pred novim izazovom: Plan deportacije u Ruandu koštao 240 miliona funti, a još nije pokrenut

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2023

-

22:46

Sunak pred novim izazovom: Plan deportacije u Ruandu koštao 240 miliona funti, a još nije pokrenut
Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Riši Sunak suočava se s novim pritiskom oko svog plana deportacije migranata u Ruandu, nakon što se pokazalo da ta šema već košta 240 miliona funti, iako nikad nije iskorišćena, prenosi Skaj njuz.

Sunakova konzervativna vlada potrošila je 100 miliona funti u finansijskoj godini 2023-2024, dok su letovi za Ruandu obustavljeni zbog niza pravnih prepreka, nakon što je prethodno isplatila 140 miliona funti za finansiranje projekta deportacije.

Prema pismu Ministarstva odbrane predsednicima komiteta, zvaničnici očekuju dodatni trošak od 50 miliona funti u narednoj godini, što bi ukupno dovelo do ukupnog troška od 290 miliona.

"Vlada Ruande nije tražila bilo kakvu uplatnu, niti je bilo šta više ponuđeno", rekao je zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova, Metju Rajkroft, porekavši da je ove godine isplaćeno više od 100 miliona funti u aprilu.

Laburistička partija je opisala otkriće kao "neverovatno" i njihova ministarka unutrašnjih poslova u senci Ivet Kuper je izjavila da je nejasno koliko će još blanko čekova potpisati Riši Sunak pre nego što Torijevci pokažu da je ova šema "potpuna farsa".

Prema planu vlade predstavljenom u aprilu 2022. godine, lica koja stignu u Britaniju ilegalnim putem, poput malih brodova, mogli bi biti poslati u Ruandu, gde bi vlada u Kigaliju dalje odlučila o njihovom izbegličkom statusu.

"Kada uzmete u obzir da trenutno neprihvatljivo trošimo 8 miliona funti dnevno u sistemu azila, (plan) je ključni deo naše strategije da smanjimo te troškove, tako da mislim da je ovo prava investicija koja će nam pomoći u cilju spašavanja života na moru i u Kanalu, kao i držanja tih troškova pod kontrolom na način na koji poreski obaveznici širom zemlje žele da vide", izjavio je ministar za legalne migracije Tom Pursglav u odbranu plana deportacije.
 

Komentari (0)

Evropa