Evropa

Američko-ruski državljanin Jurij Malev u pritvoru u Sankt Peterburgu zbog "rehablitacije nacizma"

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2023

-

23:35

Američko-ruski državljanin Jurij Malev u pritvoru u Sankt Peterburgu zbog "rehablitacije nacizma"
Američko-ruski državljanin Jurij Malev u pritvoru u Sankt Peterburgu zbog "rehablitacije nacizma" - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Muškarac sa američko-ruskim državljanstvom Jurij Malev stavljen je u pritvor u Sankt Peterburgu zbog "rehablitacije nacizma" na društvenim medijima, saopštila je danas pres služba gradskog suda.

Malev je optužen da je na društvenim mrežama objavljivao komentare u kojima je omalovažavao Georgijevsku lentu, koja je široko prihvaćeni vojni simbol u Rusiji, prenosi Rojters.

U jednom komentaru korišćen je nepristojan govor, dok je u drugom bila prikazana slika leša sa lentom.

Sud je poručio da je ovo nepoštovanje za drušvo i uvreda za Veliki patriotski rat, kako u Rusiji zovu Drugi svetski rat.

Američki Stejt department naveo je da je upoznat sa pritvaranjem Maleva, ali nije komentarisao slučaj.

Sud je dodao da je Malev, koji je pritvoren u Sankt Peterburgu u petak, "delimično priznao krivicu", ali nije davao više detalja.

Njemu je određen pritvor do 7. februara.

Nekoliko američkih državljana, kao i ljudi sa dvojnim državljanstvom nalaze se u pritvoru u Rusiji, uključujući bivšeg marinca Pola Vilana i novinara ''Vol strit džurnala'' Evana Gerškoviča, navodi britanska novinska agencija.

Ranije ove nedelje, Stejt department je naveo da je Rusija odbila predlog da pusti obojicu muškaraca, koji su optuženi za špijunažu, što u SAD demantuju.

Prošle nedelje, ruski sud je produžio pritvor rusko-američkoj novinarki Alsu Kurmaševoj, optuženoj da se nije registrovala da je "strani agent", što potencijalno nosi kaznu od pet godina zatvora.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa